Home Page

Spanje Reis Tips

Spanje Steden Tips

contact pagina

Favorite Links

Barcelona

Reis Informatie

Laatste Nieuws

Reis Informatie

Reis Informatie

Gastenboek

Mijn Spanje Site

Foto Pagina

Foto Pagina

Foto Pagina

Foto Pagina

Vakantie Reizen


Reis Informatie

Spanje Vakantieland

Spanje vakantie land
Welkom op deze site. In deze site staat informatie voor alle vakantiegangers op weg naar noord-oost Spanje.
Zo vindt je hier het laatste nieuws over de brandstofprijzen van de landen waar je doorheen reist, het weer in Spanje, rondreizen en veel info over Barcelona.


vakantie in Espana
Barcelona
Een elftal topattracties in de stad der wonderen
Zwevend door calles, vias en passeigs ontdekten we dat de stad der wonderen veel te veel attracties heeft voor een paar dagen. Wij selecteerde er elf. Met een knipoog naar de Hollandse FC Barcelona.
1. Sagrada Familia. De magie van het onvoltooide. Alle superlatieven zijn al uit de kast gehaald voor architect Guidis bekendste werk. Het beroemdste gebouw van Europa. De gekste kerk ter wereld. De kathedraal waar het langste, ruim 100 jaar, aan gewerkt wordt. Maar wij schieten in de lach als we plots voor de spectaculairste aller kerken staan. De facaden kromt zich als een mega lachspiegel om de nederige toeschouwer heen, de dramatische beelden en jammerende koppen lijken bedoeld om je de stuipen op het lijf te jagen. Dan snap je dat dit de religieuze lijdensfacade is en slaat de bewondering toe. Hoe langer je kijkt, hoe nederiger je wordt. Je tuurt omhoog naar acht fabelachtige torens als enorme toverstokken. Ruim 120 meter boven de grond zijn ze bekroond met ronde toppen, die zijn in gelegd met kleurrijk Venetiaans mozaiekwerk. Daar willen we heen, zo hoog mogelijk! Je kunt een stukje met de lift, maar de rest moet je klauteren, via een wenteltrap van 400 treden. Het is een gezwoeg over de smalle trap met tegenliggers, maar het uitzicht op de top maakt alles goed. Beneden is het nog een grote bouwplaats. Hier wordt al sinds 1884 keihard gewerkt aan de voltooiing. Tot zijn dood in 1926 woonde de geobsedeerde Gaudi er zelfs, nadien werd zijn levenswerk voortgezet. Het moest een kerk voor de armen worden met 12 torens, voor elke apostel eentje. Nu zijn er weer andere geobsedeerd door de gedachte dat hier ooit kerkdiensten worden gehouden. Maar er zijn ook groeperingen die willen dat de Sagrada blijft zoals die nu is. Omdat juist dan de magie van het onvoltooide behouden blijft. En misschien hebben ze wel gelijk.

2. Parc Guell. De langste bank ter wereld. Bij de entree is het meteen duidelijk: Gaudi op zijn kleurrijkst. Sprookjesbouwsels in alle kleuren, een reuzendraak met een huid van mozaieksteentjes, golvende muurtjes. Verderop: een open zaal met 84 scheve pilaren, die een compleet plein erboven stutten. Op dat plein heb je een van de mooiste vergezichten die er in Barcelona te vinden zijn. Je kijkt over de hele stad, tot aan de felblauwe zee in de verte. Zittend op de langste bank ter wereld een scherp kronkelende Gaudi-Creatie, hou je het hier makkelijk een uurtje vol. Waarna je door het park zelf kunt wandelen, steeds hoger klimmend. Al snel kom je dan bij het grappige huis waar de meester 20 jaar woonde. Het is nu een aardig museumpje met tekeningen en meubilair.

3. Barcelona aan de zee. Port Vell en Port Olimpic. Voor de oude haven aan het eind van de Ramblas en voor de oude industriewijk Poble Nou aan de waterkant had tot de Olympische spelen van 1992 niemand belangstelling. De bewoners leefden met de rug naar de zee. Maar de spelen veranderden alles. Na de complete stadsvernieuwing keerde de bevolking zich radicaal naar de waterkant. Daar liggen nu Port Vell en Port Olimpic, twee glanzende uitgaansplekken. In Port Vell is veel te beleven: restaurants met terrassen aan de jachthaven, een enorm winkelcentrum, een van de grootste aquaria ter wereld en een IMAX theater. Port Olimpic bestaat uit nieuwe haven, een vier kilometer lang zandstrand, restaurants, winkels, discos en terrassen. Na een dag slenteren door de oude stad en over de kakelbonte Ramblas zijn dit heerlijke plekken om bij een zachte zeebriesje een tafeltje uit te zoeken op een terras aan het water.

4. De kabelbaan. Van Barceloneta naar Montjuic. Het is een leuke wandeling: door de oude staatjes van het vroegere vissersdorp Barceloneta naar de toren van de teleferico. Een bedrag van circa fl. 15,- betalen, de lift naar boven nemen en daar wachten tot de rode gondel komt. Intussen vergaap je je aan het uitzicht over de stad. Maar dat is nog niets vergeleken bij de ervaring aan boord. Licht deinend glijdt de gondel hoog boven de haven. Dobberende bootjes onder je en Columbus op zijn sokkel bijna voor het grijpen. Achter hem is de complete Ramblas zichtbaar, en de kathedraal, en de Sagrada Familia. En in de verte de berg Tibidabo. Goed is te zien dat de stad tussen zee en bergen ligt geperst. Het tochtje duurt een kwartier, inclusief een stop boven de pier in de haven. Maar dan sta je ook zonder enige inspanning op de stadsberg, het recreatiegebied van de Barcelonzen.

5. Montjuic. Miro en het fort met de kanonnen. Ellen van Langen won er goud op de spelen van 1992: het Olympisch stadion van Barcelona. Het ligt op een reusachtige berg aan zee, waar je rustig een dag voor kunt uittrekken. Als je alles wilt zien, tenminste. Zoals Poble Espanyol, het dorpje dat is opgebouwd in alle Spaanse stijlen.
Zo loop je in een Andalusisch straatje, je gaat de hoek om en je waant je in Galicie. Verder: het paleisachtige Catalaanse Kunstmuseum, het museum van de schilder Joan Miro en op de top het fort met de kanonnen. Dat ligt zo hoog dat er een kabelbaantje heen gaat. Vanaf de top heb je alweer een grandioos zicht op de stad. Maar wij kunnen er geen genoeg van krijgen.
6. Casa Mila¡ / La Pedra. Niet een rechte muur. Een wild golvende gevel, bizar gevormde schoorstenen, ramen als schietgaten. De toverflat van Gaudi aan de Passeig de Gracia werd bij de oplevering in 1910 spottend la Pedra (de steengroeve) genoemd. Maar inmiddels haalt niemand het meer in zijn hoofd de wonderlijke kolos van acht verdiepingen belachelijk te maken. Binnen, op de hallucinerende patio, is goed te zien dat er in het hele gebouw geen rechte en geen dragende muur voorkomt. Bijna een eeuw oud en nog steeds ultramodern. Misschien ie dit wel Gaudis grootste kuststuk.
7. Camp Nou. De grote Barca-hype. Net als we denken da het wel erg druk is bij de geheide toppers als de Sagrada Familia staan we bij de poort van Camp Nou, thuishaven van FC Barcelona. Dit moet de grootste toeristische attracties zijn! Zeker 30 toeristenbussen. Dikke rijen bij de kassa. Drommen mensen voor de entree. En dat allemaal voor een leeg stadion? Een feestelijke stoet van vaders en zonen, moeders en dochters, uitgedost met petjes, shirtjes, shawls en vlaggen, perst zich langs de suppoosten en belandt in het Barca museum. De complete geschiedenis van de 100 jarige club trekt voorbij in fotos en bekers, met als hoogtepunt de Europa cup1, die bijna 10 jaar geleden werd gewonnen. Dan wacht het immense stadion, dat 100.000 fans kan herbergen. Je mag vanaf de hoofdtribune naar het veld kijken en mijmeren over de goals van Cruyff, Koeman en Kluivert. Dan hebben we het wel gezien en zoeken naar de uitgang. Maar zo makkelijk komen we hier niet weg! Er is maar een weg en die leidt door een winkel. Winkel? Het is een compleet warenhuis van twee etages, volgestouwd met Barca attributen. Ook wij komen er niet ongeschonden uit en vertrekken met een shirt en een truc-foto waarop we worden achtervolgd door een uitzinnige Patrick Kluivert.
8. La Boqueria. Daverend kleuren spektakel. Lopend over de gonzende Ramblas ben je er voorbij voordat je het weet. De mercat de Sant Josep, in de volksmond la Boqueria, heeft een schitterende, maar kleine entree. Daarachter ontrold zich een daverende kleurenspektakel. Onder de 19de -eeuwse gietijzeren overkapping ligt alles wat eetbaar is uitgestald. De markt wordt niet voor niets een van de grootste en mooiste van de wereld genoemd. Als je een uurtje langs de giga paprikas, de enorme kreeften, het bontgekleurde fruitfestival, de specerijen en de stapels bacala (gezouten stokvis) slentert. Heb je zon honger dat je naar het eerste het beste terras op de Ramblas snelt.
9. Placa Reial. Het perfecte plein.
Zo hoort het perfecte plein te zijn. Vierkant, omsloten door monumentale gebouwen met arcaden. Hoge palmen, een fontein in het midden en terrassen. Vooral s avonds, als de opvallende lantaarns.Gaudi branden en de straatartiesten zich uitsloven voor een paar pesetas, is dit een van de leukste eetplekken van de stad.
10. De Ramblas. Fantastische flaneerlaan. We hadden gehoord dat de Ramblas, de slagader van Barcelona, vies en crimineel was geworden. We hebben er niets van gemerkt. Van Pla¸a de Catalunya tot de zuil van Columbus aan de haven is het nog steeds een fantastische flaneerlaan, waar je onder de hoge bomen in een lange, doorlopende voorstelling waant. Van tien uur s morgens tot een uur s nachts schuifel je met duizenden andere langs terrassen, kiosken, kraampjes en straatartiesten.
11. De Gotische wijk. Scharrelen rond de kathedraal. Dagen kun je rondscharrelen in de Barti Gotic (gotische wijk). Het kloppende hart van de stad, het oudste deel ook. Met heerlijke smalle verdwaalstraatjes, waar etensgeuren en flarden muziek langs de gietijzeren balkonnetjes naar buiten dwarrelen. Met leuke antiek en sieradenwinkeltjes. Met de imposante Gotische kathedraal en het oude koninklijke paleis, waar Columbus werd gehuldigd nadat hij Amerika had ontdekt. En ten slotte met een keur aan straatartiesten. In een smal straatje naast de kathedraal barst plots een dikbuikige man los in onnavolgbaar operagezang. Straatje verder: groepje gitaarspelers. Weer een straatje verderop: zanggroep. Nog een straatje verder: blokfluitmeisje. Voor de kathedraal: levend standbeeld van een toverfee. En zo ging het nog dagen door.
12. Op de reservebank. Het Picasso museum in de Ribeirawijk.
Beetje oneerbiedig jegens de maestro? Misschien, maar ‘feiten’ zeggen ook iets: het museum was gesloten, toen wij er op een zondag aanklopten. En elders zijn ook musea gewijd aan Picasso. Maar de volgende keer staat ie weer in het basis elftal.
Auto
Prijzig gesprek
U zoeft over de Franse Autoroute naar uw vakantieadres. Vanuit de auto belt u nog even de oppas. Fout! Franse gendarmes zijn dol op buitenlanders met handheld autotelefoons. Een ritje met de telefoon in de hand wordt beboet met 230 francs (f.77,-). Overigens is handheld bellen door bestuurders in vrijwel alle Europese landen verboden.

Veiligheid
Europees noodnummer
Voor toeristen in nood is er goed en slecht nieuws. Het goede nieuws: bij zeer ernstige gevallen kun je in alle landen van de Europese Unie het alarmnummer 112 bellen. Het slechte nieuws: de telefoon wordt vaak in landstaal van de regio beantwoord. Overigens kun je 112 zowel via vaste als mobiele telefoons bellen. Gratis. En dat is goed nieuws.

Goedkoopste tankstations langs de Franse autoroutes.
Tik type brandstof en wegnummer in op www.gaslive.com je krijgt vervolgens een lijst met alle prijzen.

Files in Frankrijk
Vooral niet vertrekken op……..
De naam Zwarte Zaterdag doet menig Nederlander de rillingen over de rug lopen. En terecht.op deze dag zoekt half Europa in Frankrijk de ideale vakantiestek. Dit jaar valt ZZ liefst op drie zaterdagen; 14 juli, 28 juli en 4 augustus. Hoewel de drukte iets meer verdeeld is, moet je toch op zeer lange files rekenen. Ter afschrikking op 16 februari 1980 mat de langste file ooit 176 km. (tussen Lyon en Parijs).



Brandstof prijzen onderweg naar Spanje

De prijzen gelden vanaf 13 januari 2002 en zijn de gemiddelde pompprijzen.

NEDERLAND:
DIESEL: 0.83 euro
EURO (95):1.15 euro
SUPER (98):1.21 euro
SUPER:1.23 euro
LPG:0.40 euro

BELGIE:
diesel:0.77 euro
euro (95):0.98 euro
super (98):1.03 euro
superplus:0.98 euro
lpg:0.35 euro

LUXEMBURG:
diesel:0.69 euro
euro (95):0.84 euro
super (98):0.88 euro
lpg:0.42 euro

FRANKRIJK:
diesel:0.79 euro
euro (95):1.02 euro
super (98):1.04 euro
superplus:1.10 euro
glp:0.55 euro

SPANJE:
diesel:0.71 euro
euro (95):0.88 euro
super(98):0.96 euro
superplus:0.96 euro

Auto trips in Spanje

ROUTE 1
BARCELONA-VICH-OLOT-BESALU-BANOLAS-GERONA-BARCELONA (ca.300 km.)
Dit is een van de mooiste routes, die langs de zuidrand van de Pyreneeen voert. Vooral in de lente en voorzomer als alles uitbundig bloeit, is het een feest van kleuren, met op de achtergrond ook nog de besneeuwde bergtoppen. De route voert langs beeldschone oude stadjes als Besalu en Olot, terwijl Gerona ook zeker een bezoek waard is.

ROUTE 2
GERONA-STA. COLOMA FARNES-VICH-RIPOLL-CAMPRODON-BESALU-BANOLAS-GERONA. (ca. 250 km.)
Deze route valt voor een deel samen met de eerste en is speciaal uitgestippeld voor hen die aan de noordelijke Costa Brava, dus niet ver van Gerona, logeren. De bergwegen hier zijn niet gemakkelijk, maar het prachtige landschap vergoed alles. Omdat deze route veel korter is dan die vanuit Barcelona, hebben we er twee mooie oude stadjes aan toegevoegd, Ripoll en Camprodon. Beide routes voeren langs het prachtige meer van Banolas.

ROUTE 3
BARCELONA-CALDASDE MONTBUY-MOYA-MONISTROL-MONTSERRAT-OLESA-TERRASSA-BARCELONA. (ca. 200 km.)
Ook dit is weer een van de bijzonder mooie route, die door het aantrekkelijke berg- en heuvellandschap van het midden van de Catalaanse kuststrook voert en haar hoogtepunt vind in het beroemde klooster van Montserrat. Een tweede belangrijke bezienswaardigheid is het stadje Terrassa met zijn complex van vroeg-romaanse kerkjes.



ROUTE 4
TARRAGONA-MONTBLANCH-POBLET-TORTOSA-TARRAGONA (ca. 300 km.)
Dit is een lange maar erg mooie route, die om verschillende redenen intresant is. In de eerste plaats natuurlijk om het machtige kloostercomplex van Poblet, maar ook het vroeg-middeleeuwse, nog vrijwel geheel ommuurde stadje Montbanch is de moeite van een bezoek waard. En na het indrukwekkende berglandschap met zijn vrij lastige kronkelwegen vormen het dal van de Ebro en de breed uitwaaierende delta van de rivier een verademend stuk natuurschoon, dat men niet gauw zou vergeten.


SPECIALE WENKEN

PAS OP VOOR;
AUTODIEVEN, laat de auto liefst in een bewaakte parkeergarages, vooral in Barcelona, waar speciale bendes kans zien om in nog geen vijf minuten tijd een afgesloten auto zorgvuldig leeg te halen.
BRANDGEVAAR, er zijn de laatste jaren in Catalonie erg veel bossen verloren gegaan door gigantische bosbranden, die vaak werden veroorzaakt door een nonchalant uit het raam geworpen peukje. Ook niet zomaar in ee bos picknicken en vuur maken.
CLAVELERAS, dat zijn aardige zigeunermeisjes die u een anjer aanbieden, maar er met uw potomonee vandoor gaan.
TASSENSNIJDERS, die het speciaal op schoudertassen gemunt hebben.
TIRONEROS, die vanaf rijdende brommers of auto's uw tas wegrukken, daarom nooit met uw tas aan de straatkant lopen. Als het gebeurt, tas niet proberen vast te houden, want dan komt u nog in het ziekenhuis terecht.
TRILEROS, dat zijn vaak oost Europeese beoefenaars van het beruchte balletje-balletje spel.

AUTO TOCHTJES;

Om aan de kust te beginnen, voor liefhebbers zijn er twee prachtige trajecten langs de grillige kust met angstwekkende diepten en intieme strandjes. Deze werden onlangs opnieuw geasvalteerd. Her en der zijn uitkijkpunten. Het ene traject loopt van LLoret de Mar naar Begur. Het andere van Liafrance naar Cap Sa Sol.
DELTA VAN DE EBRO

Een tochtje door de Delta van de Ebro, een terrein van 8000 hectaren dat in zijn geheel tot beschermd natuurgebied is verklaard, is een aanraader. Het is een merkwaardig vlak landschap, nauwelijks 1 meter boven zeepeil, met lagunes, zoutvelden, rijstvelden en een ongelofelijke rijkdom aan beschermde dieren en planten. Er worden ook boottochten georganiseerd.

UIT MET DE KINDEREN

Hoewel de Spanjaarden dol op kinderen zijn, wordt er in Spanje weinig voor kinderen gedaan. Er zijn weinig speeltuinen, gelegenheden zoals de Efteling bestaan nauwelijks, en er is ook weinig kindertoneel. Een uitzondering op die regel is Barcelona, waar wel veel te doen is op dat gebied. aan het strand amuseren kinderen zich natuurlijk altijd wel, maar het bezoek aan grotere steden kan voor kleine kinderen erg vermoeid zijn. een leuk uitje is Catalunya en minatura, een soort madurodam bij Torrelles de Llobregat.

TOP 5 ATRACTIES VOOR KINDEREN.

Port Aventura,Salou.
Catalunia en miniatura.
Tibidado.
Museu de la Liencia (dicht bij Tibidado) voor oudere kinderen.
Zoo met Copito de nieve (een witte gorila)die in 1996 zijn 30ste verjaardag vierde, en een dolfinarinum (barcelona).

NATUURPARK.

Een bezoek aan natuurpark PORQUE NATURAL de los AIGUAMOLLS, dicht bij Rosas, is zeker de moeite waard. Het is een prachtig natuurgebied vol lagunes, kanalen en rivietjes, dat enkele jaren geleden door de hotelconcentraties verloren dreigde te gaan maar door partikulier initiatief op het nipertje is gered. Er leven meer dan 300 beschermde vogelsoorten, die we vanuit observatiepunten met kijkers kunnen gadeslaan.

AUTORIJDEN.

De wegen zijn van redelijk tot uitstekend. Maximumsnelheden op de autopistas 120km., voor caravans 80 km. Op andere wegen 90 a 100 km. in bebouwde kom 40 a 60 km. De verkeersregels zijn vrijwel gelijk aan die van de rest in Europa. Het driehoekig bord met de opschrift Cerda el Paso betekent; voorang verlenen. Op rontondes moet voorang worden verleend aan het van links komend verkeer; bent u eenmaal op de rontonde, dan hebt u verder overal voorang. Motorrijders en fietsers steken bij het rechtsafslaan hun linkerhand op, als ze al iets aangeven.

BENZINE.

Twee soorten: normaal van 91 oct. en super van 97 oct. lpg is in Spanje niet te koop!

TEMPERATUREN IN BARCELONA.

JAN. 12,7/6,4
FEB. 13,6/6,9
MRT. 15,7/9,0
APR. 18,2/10,9
MEI. 21,3/14,0
JUN. 25,1/18,0
JUL. 27,8/20,7
AUG. 27,7/20,9
SEP. 25,0/18,8
OKT. 20,7/14,6
NOV. 16,4/10,6
DEC. 13,0/7,5

WINKELEN!

Barcelona is een metropool, en dat betekent dat u alle type winkels tegenkomt en alle mogelijke producten kunt krijgen. Er is aantal producten en winkeltypen dat extra aandacht verdient. Ten eerste wordt er veel textiel verkocht en heeft de stad de naam op het gebied van desgin. Verder kunnen diegene die de Spaanse taal beheersen veel plezier beleven aan de talloze antiquariaten. Daarnaast is het opvallend dat zich een groot aantal kleinschalig winkels heeft kunnen handhaven, waarvan de producten op ambachtelijke wijze worden gemaakt; met name Ciutat Vella treft u winkels aan die u eerder in een klein dorp verwacht dan in het hart van een metropool. Ten slotte kan de filatelist in Barcelona zijn hard ophalen, zowel op de postzegelmarkt als in de vele winkels.

WINKELTIJDEN:
winkels zijn in het algemeen open ma.-za. 10-14 en 16.30-20.30u.
warenhuizen en winkecentra sluiten niet tussen de middag en blijven open tot 21.00 uur.
WINKELWIJKEN:

Dwars door Barcelona loopt een commerciele as van zo'n vijf kilometer lang, de zogenaamde shopping line. Deze bestaat voornamelijk uit voetgangersgebied en waar het niet het geval is uit voetgangersvriendelijk gebied. De shopping line begint in Port Vell, de haven en loopt via de oude stad, Placa de Catalunya en de Eixample naar de nieuwe winkelgebieden langs de Diagonal. We beginnen de beschrijving van de winkelwijk onderaan in de haven, waarop de Moll d'Espanya een splinternieuw winkelcentrim is verrezen. Maremagnum is zeven dagen in de week open en vooral op zondag heerst er een gezellige drukte. In de Ciutat Vella is het gezellig winkelen in de straten rond de Rambla. De belangrijkse winkestraten zijn de Carrar Banys Nous (antiekwinkels), Carrer de La Palla (antiekwinkels en antiquariaten), Carrer Del Pi (wooninginrichting, cadeaus, kleding), Placa Del Pi/Placa Sant Josep Oriol (winkelgalarijen, kleding,woninginrichting,cadeaus), Carrer Petrexol (cadeaus, briefpapier, badkameraccessoires, kunst). Aan de Rambla zelf zijn vooral veel souvenirwinkels te vinden. Tussen Ciutat Vella en Eixample ligt de placa de Catalunya, waaraan het grote warenhuis El Corte Ingles ligt. Op het plein komt de Carrer de Pelai uit, met kleinere warenhuizen en goedkope modezaken.

WARENHUIZEN,

In Barcelona zijn vestingen van twee grote warenhuisketens: El Corte Ingles en Galerias Preciados. El Corte Ingles is de grootste en meest comlete. U kunt er van alles vinden wat u in een warenhuis verwacht, van goedkope tot zeer dure producten. Vooral intressant op gebied van kleding is vermeldingswaard dat de meeste grote merken een eigen boutiekje hebben binnen het warenhuis. bovendien is er een groot dakterras met een café restaurant.

WINKELCENTRA,

Na het succes van de eerste winkelgalerij zijn er in Barcelona talloze overdekte winkelcentra's aangelegd. Boulevard Rosa wordt nog steeds tot de beste gerekend en heeft drie vestigingen; aan de Passeig de Gracia 53, aan de Avinguda Diagonal 609-615 en aan dezelfde avenue op nummer 474, de kleinste van de drie.

DE RAMBLA,

De rambla is al meer dan een eeuw de flaneerboulevard van Barcelona, ondanks dat men bij de aanleg van nieuwe stadsgedeelten avenues projecteerde die haar naar de kroon moest steken. tegenwoordig heeft de boulevard enigzins aan status ingeboet doordat steeds meer serieuze winkels plaats moeten maken voor souvenirshops. Maar nog steeds borrelt de metro op vrije dagen en zaterdagmiddag een geweldige stroom mensen op. Gezinnen uit alle hoeken van de stad komen dan naar de Rambla om haar rustig af te slenteren en te kijken naar de goochelaars, muzikanten, mimespelers en andere artiesten die her hun kunsten vertonen. Van boven af, vanaf de Placa de Cataluya, lijkt het met zonlicht bespikkelde boulevard op een ondoordringbare zee van mensenhoofden. Maar op de Rambla en breed genoeg op niet een claustrofobisch gevoel te veroorzaken en op de terasjes is altijd wel een plaatsje te vinden. De meeste mensen noemen de Rambla de Ramblas, voor beide is wat te zeggen. De straat vormt als een geheel de Rambla, maar bestaat uit een aantal kleine stukjes, Ramblas, die ieder een eigen naam hebben.
DE SAGRADA FAMILIA,

Is een kerk, waarvan de acht slanke, opengewerkte, als het ware omhoog spiralende torens het hele stadsbeeld van de noordelijke enesanse beheersen.
In 1892 begon Gaudi op bassis van een al ouder project met de bouw van de kerk en van 1910 tot 1926, het jaar van zijn dood, hielt hij zich met niet anders meer bezig, maar het bouwwerk is nu, zoveel tiental jaren later, nog stees niet voltooid. Het gaat er net zo mee als met de middeleeuwse kathedralen, waar soms eeuwenlang aan gewerkt werd. Een van de redenen waarom het zo traag gaat, is dat het werk uitsluitend door middel van giften an aalmoezen mag worden gefinancierd en als er geen geld is staat het werk gewoon een tijd stil. De oorspronkelijke bedoeling was de drie hoofdgevels, die van de geboorte in het oosten, die van het lijden in het westen en die van de verheerlijking in het zuiden, en bij ieder gevel vier hoge torens, in totaal dus twaalf, het getal der twaalf apostelen. Sins enkele jaren wordt er , misschien wel door de impuls van de spelen, weer wat harder aan gewerkt en zijn er inmiddels een paar nieuwe torens en een gevel bijgekomen. Opvallend zijn de moderne, in de nieuwe hoofdgevel aangebrachte beeldhouwwerken van Subirachs, waarover de meningen nogal verdeeld zijn. Volgens velen passen ze niet bij de stijl van het oorspronkelijke bouwwerk en sommige vinden ze zelfs obsceen omdat de naaktheid van de gekruizigde Christus nogal onverhuld wordt weergegeven. De torens van de kerk kunnen beklommen worden, wat het mogelijk maakt de details van het uitbundige beeldhouwwerk van Gaudi te bekijken. Hierdoor valt ook te constateren dat het verval al begint voordat de kerk voltooid is; hier en daar laat een stenen duif of een ander figuur los en hangt alleen nog maar met een ijzerdraadje aan de muur. In de crypte is een permamente expositie van de bouwplannen en details van Gaudi's leven ingericht.
LLORET DE MAR:

(17000 inw.) ongeveer 40 km. zuidelijk van Gerona aan de Costa Brava, heeft een prachtig zand strand, een heel mooie en gezellige palmenpromenade, 400 souvenirwinkels, 60 restaurants, 53 disco's, 80 tennisbanen, 115 zwembaden, 1 casino, Duitse café's, Engelse pubs en Hollandse kroegen, maar toch is het een van die plaatsen waar ik zelfs mijn ergste vijand nog niet naar toe wil sturen. Alleen voor iemand die er van houdt zijn drie vrije weken is een soort Super-Bijlmer-aan-zee door te brengen, is het een iedeaal vakantie oord.

MALGRAT DE MAR:

Net als Lloret de Mar aan de Costa Brava, is ook Malgrat de Mar een van die plaatsen die zeer populair is bij de Nederlandse vakantiegangers. Vaak worden Malgrat en Santa Susanna als een plaats aangeduid, angezien dat de beide baplaatsen in elkaar overlopen. Malgrat heeft authentiek Catalaans centrum met gezellige winkeltjes en cafétjes, gelegen in een kleine, nauwe straatjes. Ook het station van Malgrat de Mar ligt hier. Als je bij het station naar het noorden loopt, kom je op een autovrije palmenboulevard, die langs de spoorlijk loopt. Aan de anderekant van het spoor ligt het prachtige zandstrand van MAlgrat. Naar het zuiden loopt dit strand over in dat van Santa Susanna. De kust is hier overgens zeer vlak, zonder rotsen. Het stadje heeft ook een aantal kleine parkjes. Het echte uigaansleven van Malgrat bevind zich overgens op de boulevard, de Passeig Martim tussen Malgrat en Santa Susanna. Ook verweg de meeste hotels staan hier. Vlakbij het centrum zijn de nodige Nederlandse restaurands en café's gevestigd. Een zijstraat van de Passeig Martim is bijna volledig gevuld met Nederlandse ondernemers. De kilometers lange boulevard is gevuld met winkels en uitgaansgelegenheden. Je vind hier bijvoorbeeld talloze disco's, juwelierszaken, kledingszaken, souvenirwinkes en supermarkten.
SANTA SUSANNA:

Ook Santa Susanna heeft een eigen station. Het station is in 1999 feestelijk geopend zodat Santa Susanna niet meer afhankelijk is van Malgrat. Santa Susanna is eigenlijk een soort luxe hotelwijk van Malgrat. De hotels zijn allemaal vrij nieuw. Het strand van Santa Susanna is zeer ruim en loopt naar het zuiden over in het strand van Pineda de Mar. Op dit strand zijn tal van mogelijkheden om een spoort te beofenen. Al is Santa Susanna niet zo groot als Malgrat het heeft wel drie campings en een mega super store. De boulevard Passeig Martim loopt in Santa Susanna over in de Avinguda del Mar. Iedere dinsdag vind hier een grote waren markt plaats. Op dezelfde boulevard wordt gedurende het zomerseizoen dagelijks 's Avonds van 17.00 tot 24.00 uur een toeristische markt gehouden.
BLANES:

(27.000 inw.) aan de Costa Brava, ca. 40 km van Gerona, was al sinds het begin van de eeuw een van de bekenste badplaatsen van deze kust en iets van die vroegere deftigheid is er nog blijven hangen. er is een mooie, gezellige zeeboulevard, die langs het meer dan een kilometer lange, brede zandstrand loopt. In de oude stad is ook nog van alles te zien; in de gotische parochiekerk met vlak ernaast de ruines van een oud burggrafelijk paleis. Maar waar het stadje vooral tros op is dat is zijn botanische tuin, Mar i Murtra geheten, waar meer dan 3000 soorten van de mediterrane flora groeien en bloeien. Er is verder nog een een vrij grote vissershaven met visafslag, een openluchmarkt en op een gevel aan de Rabla de Joaquin Ruira is een muurschildering te zien die daar in 1979 door de schilder Joan Miro is vervaardigd. Even buiten het stadje ligt de heuvel San Joan met een kasteelruine, vanwaar men een erg mooi uitzicht heeft. Er zijn vrij veel restaurants en wie Hollands wil eten kan hier ook terecht, teminste in de zomermaanden. In de laatste week van juli vindt er een spectaculair vuurwekfeest plaatst met deelnemers van over de hele wereld. Het vuurwerk wordt omstreeks 22.45 uur op de boulevard afgestoken. Ook is er tijdens deze festiviteit een familie kermis aanwezig.

AMETALA. (42000 inw.; enkele hotels en campings), 45 km zuidelijk van Tarragona aan de Costa Dorada, is een aardig badplaatsje met pittoreske vissershaven en jachthaven, enkele beschutte kreken en niet minder dan vier mooie zandstranden.

L’AMPOLLA. is een piepklein vissersplaatsje, 67 km zuidelijk van Tarragona aan de N340 met grindstrand. het heeft een mooi, oud dorpscentrum met witte huizen.
AMPOSTA. (15.300 inw.; 85 km zuidelijk van Tarragona) ligt in de Ebrodelta. De Ebro wordt overspannen door een mooie oude hangbrug. Het stadje heeft een oud centrum met smalle straatjes en nog wat resten van het kasteel. In het gemeentemuseum zijn prehistorische vondsten te zien. niet ver er vandaan, op ca. 20 km, liggen twee aardige kustplaatsjes met mooie stranden: Alcanar en San Carlos de la Rapita, vanwaar we op het befaamde schiereiland van Alfalques kunnen komen, een ononderbroken zandstrand van 9 km. Hier vond in juli 1978 de tragedie van de butagasontploffing plaats. In de omgeving wordt rijst verbouwd. Ampurias (ruines van) is een van de belangrijkste archeologische complexen van Spanje. Het ligt in de streek El Ampurdan aan de baai van Rosas, ongeveer 24 km van Figueras. Geopend van 09.00 uur tot ongeveer een uur voor zonsondergang.



Bagur. (Begur; 2500 inw.) 49 km oostelijk van Gerona, is een aardige stadje met schilderachtige witte straatjes, gebouwd op een lage heuvel die door een middeleeuwse kasteel wordt bekroond. Van de vroegere stadswallen zijn nog 5 torens over. Mooi uitzicht op de grillige kust met haar kreken en inhammen, zoals: Aiguablava (blauw water), waar ook een grot is, Cala Fornells, Cala de sa Tuna en playa de Aigiafreda. Dit laatste betekent koudwaterstrand, maar daar hoeft u zich niet door laten afschrikken want de temperatuur valt best mee. in Aiguablava is een Parador Nacional gevestigd, bij uitzondering eens geen oud klooster of kasteel maar een modern gebouw, dat erg mooi gelegen is.


Barcelona. (1.855.000 inw; met de voorsteden erbij bijna 3 miljoen ). In Barcelona zijn ongeveer 350 hotels, van zeer luxe tot redelijk; plus honderden hostalis en pensiones. In de omgeving talrijke campings; Barcelona is de op een na grootste stad van Spanje en een van de boeiendste havensteden van West Europa; veel beschreven in de wereldliteratuur. De stad die in een kleine, door bergen omgeven kustvlakte ligt, is ruwweg in vijf verschillende delen te verdelen. Het oudste centrum is de beroemdste gotische wijk, die klein en compact is, met een onvoorstelbare wirwar van smalle, kronkelende straatjes. Daaromheen liggen de oude wijken uit latere eeuwen. Daar is dan weer de Ensanche omheen gebouwd, de uit eind 19e eeuw daterende stadsuitbreiding, die met haar elkaar rechthoekig snijdende straten en avenues door de ideeën van de bekende Parijse prefect Baron Hausmann lijkt geïnspireerd. Hier zijn boulevards waarbij die in Parijs in het niet vallen, zoals de nu bijna 14 km. lange en immens brede Diagonal. Om de Ensanche heen liggen weer andere 19e eeuwse wijken, meestal arbeiders- en middenstandsbuurten, en de drie belangrijkste berghellingen, Montjuich, Tibidado en Vallvidrera, waar enkele van de deftigste woonwijken liggen. Om dat alles heen zijn vaak nogal deprimerende buitenwijken en voorsteden van de laatste decennia gebouwd, een aaneenschakeling van Bijlmermeren en buitenvelders. Om de voornaamste bezienswaardigheden, musea en parken van Barcelona te bezichtigen en ook nog iets van de typische Barcelonese levenssfeer te proeven zouden we toch zeker wel een paar weken in de stad moeten blijven. Voor wie maar kort in Barcelona kan blijven, zijn er in elk geval vijf absolute “musts”: de gotische wijk; de Sagrada Familia; de Ramblas; de Tibidado en de Montjuich. Ook wat musea betreft wort het dan selecteren: Picassa en Fundacion Miro of museum voor Catalaanse kunst, al naar de belangstelling.
Voor wie Barcelona van vroeger kent zullen sommige delen van de stad onherkenbaar veranderd zijn. Want de gemeente heeft de Olympische spelen van 1992 als argument gebruikt om maar gelijk de hele stad in een nieuw jasje te steken. Zo zijn er kolossale doorbraken van de rondwegen, snelwegen en tunnels tot stand gebracht, nieuwe sportinstallaties, wolkenkrabbers en reusachtige hotels gebouwd en ook enkele nieuwe, nogal futuristisch aandoende parken aangelegd. Langs de haven en in de wijk La Barceloneta zijn prachtige wandelboulevards gekomen.

Bezienswaardigheden: Om de stad te leren kennen, kunnen we het beste met het havengebied en de Ramblas beginnen. Het mooiste en meest karakteristieke gezicht op de haven hebben we als we op de Placa de la Puerta de la Paz gaan staan, hoek Paseo de Colon, de brede met palmen omzoomde boulevard die lans de haven loopt. Dit punt wordt volledig gedomineerd door het 60 m hoge columbus- monument, dat in 1886 werd opgericht. Het bestaat uit een door leeuwen en engelen omringt voetstuk, een zuil en daarop het 8 m hoge bronzen beeld van de zeevaarder, die gebiedend met zijn rechterarm de verte in wijst. Het monument kan tegen geringe betaling beklommen worden -gelukkig is er ook een lift- maar er zijn betere uitzichtpunten. Aan de kade lag vroeger een getrouwe kopie van de Santa Maria, een van de drie scheepjes waarmee Columbus in 1492 naar het verre westen voer, maar het wordt nu gerestaureerd en zal te gelegener tijd wel terugkomen. Achter Columbus, aan de zeekant, staan een paar indrukwekende 19e eeuwse havengebouwen, bekroond door kolossale gevleugelde leeuwen en andere decoratieve besten, en aan de landkant zien we de uit de 14e eeuw daterende gebouwen van de Atarazades Reales of Drassanes, de koninklijke tuighuizen. Onder de gotische gewelven van dit gebouw is een scheepvaartmuseum ingericht, open van 10.00-13.30 uur en van 16.00-18.30 uur. Verder naar rechts zien we de havenbekkens en de berg Montjuich, die met zijn steile rotswanden en zijn kasteel ook weer een van die karakteristiek aspect van de haven wordt gevormd door de kolossale ijzeren torens van de in 1931 gebouwde funicular aereo, de luchtkabelbaan die van La Barceloneta over de haven naar Montjuich voert. Een tochtje met de kabelbaan is altijd een belevenis. Boven in een van de torens is een luxe restaurant ingericht.
Besalu.(2100 inw.;150 m), 30 km noordwestelijk van Gerona aan de C150 naar ripoll, was vroeger een gravenstad en is nu een van de mooiste middeleeuwse stadjes van Catalonie, karakteristiek vooral door zijn torens en poorten versterkte vroegmiddeleeuwse brug, die de rivier de Fluva overspant. Echt zo’n brug waar niemand voorbij kan zonder een foto van te nemen. Maar het loont ook de moeite die brug over te steken en wat door het stadje te wandelen, dat een heel schilderachtig arcadenplein heeft, de Placa Porticada. Er staan enkele zeer oude kerken: de San Vicente uit de 11e eeuw, de Santa Maria uit dezelfde tijd en resten van de abdij van San Pedro uit de 10e eeuw. De kleine jodenwijk, waar nog de Joodse baden te zien zijn, is nog geheel intact. Erg mooi is ook de calle del conde de Tallafero.

Bisbal.(ca. 1700 inw.) 27 km oostelijk van Gerona, is ook weer zo’n middeleeuwse stadje, met een mooi Romaans kasteel, stadsmuren, een oud brug over het riviertje de Daro en schilderachtige straatjes en pleintjes, maar het is vooral beroemd om het aardewerk dat er gemaakt wordt. We kunnen er nog talrijke pottenbakkers aan het werk.

Cadaques. (1800 inw.) 29 km van Figueras, is niet alleen het schilderachtigste kust plaatsje van de Costa Brava maar ook het beroemdste. Het heeft zijn roem vooral te danken aan Salvador Dali, die er tientallen jaren heeft gewoond, maar in het kielzog van Dali zijn er ook talrijke beroemde en minder beroemde schilders, schrijvers en dichters neergestreken.


Calafell. (6650 inw.) ligt 34 km noordelijk van Tarragona, en nog 3 km noordelijker ligt Segur de calafell. Deze twee badplaatsen aan de Costa Dorada hebben prachtige stranden met in de directe omgeving veel pijnboombossen waar het heerlijk wandelen is.

Cambrils. (17000 inw.) 19 km ten zuiden van Tarragona aan de Costa Dorada, is een van de plezierigste badplaatsen van de gouden kust en bovendien beroemd als klein gastronomisch paradijs. Een van de eerste dingen die u er zullen opvallen, is het buitensporig groot aantal restaurants, de meeste gespecialiseerd in visgerechten, hoewel er de laatste tijd ook meer en meer pizzeria’s beginnen te komen. In Cambrils zou u zeker drie weken moeten blijven, alleen al om de verschillende restaurants te proberen en dan nog op basis van twee per dag. probeert u vooral de suquet de peix eens, een prachtig mengsel van vis, garnalen en inktvissen; of de lenguado con salsa almendrada, zeetong met een heel subtiele amandelsaus. Alle vis is gegarandeerd vers, geen diepvries toestanden dus. Cambrils heeft een eigen vissershaven, waar tegen het vallen van de avond de bootjes aankomen en de pas gevangen vissen direct bij de afslag aan particulieren en restaurants worden verkocht. Cambrils heeft ook een pittoreske visserswijk, een mooie boulevard met veel terrassen en een aantal gezellige, drukke winkelstraatjes en pleintjes. En natuurlijk niet te vergeten een twee km lang zandstrand.

Camprodon. (23000 inw.; 988 m) 80 km noordwestelijk van Gerona, aan de weg C51 van Ripoll naar Frankrijk, is een heel oud, typisch Pyreneeenstadje, dat vooral bekent is om zijn merkwaardig hoge, versterkte boogbrug, die uit de 16e eeuw dateert en het riviertje de Ter overspant. Er is ook een 12e eeuws klooster, het monasterio de San Pedro, en een juweeltje van een gemeentehuis uit de 17e eeuw. Camprodon is uitgangspunt voor bergtochten in de zomer en skisport in de winter.
Castello de Ampurias (3350 inw.) 10 km van Figueras, is een klein markt plaatsje, vroeger een gravenstadje en belangrijk streekmuseum, waar, hoe klein het ook is, toch nog heel wat te zien valt. Daar is in de eerste plaats de gotische kerk Santa Maria met romaanse toren en prachtig altaarstuk uit 1485; dan het grafelijk paleis Paul comtal, nu een gemeentehuis, een oude, mooi geconserveerde stadspoort, de Portal de la Gallarda; een laat middeleeuws beursgebouw (de llotja) met mooie 14e eeuwse bogen; een middeleeuwse brug met zeven bogen over de rivier de Muga en de resten van stadswallen en verdedegingstorens. Comarruga (30 km noordelijk van Tarragona aan de Costa Dorada) heeft een prachtig bijna 5 km lang strand van fijn, goudkleurig zand en mooie pijnboom- bossen. Het is een beetje deftige badplaats met vooral particuliere zomervilla’s en appartementen. In de omgeving zijn campings.
Cubelles (2200 inw.) ruim 50 km noordelijk van Tarragona, heeft een 3 km lang zandstrand. Het dorpje , oud en schilderachtig, ligt iets landinwaarts en heeft een mooie slanke kerktoren en een kasteel. Een paar km. zuidelijker ligt Cunit (600 inw), ook een mooi strand, maar helaas staat er een enorme krachtcentrale in de buurt. L’escala (4300 inw.) ligt 25 km van Figueras aan de Costa Brava, hel mooi op een kleine kaap, die de Baai van Rosas beheerst. Er zijn enkele kleine stranden van zand of kiezel. niet erg veel hotels, wel veel restaurants en een stuk of vijf campings. Estartit (1200 inw.) er is een kleine vissershaven en badplaats, 31 km. oostelijk van Gerona. Er vlak tegenover liggen de Islas Medas, eilandjes die vroeger een geducht zeeroversnest vormden en nu een belangrijk natuurreservaat zijn, vooral voor de onderzeese fauna. Er staat een vuurtoren en er zijn enkele grotten. Vanaf het haventje van Estartit varen er regelmatig excursieboten heen. Estartit heeft een mooi strand van 2 km. en een ruime jachthaven. Het plaatsje valt administratief onder het 5 km landinwaarts gelegen Toella de Montgri.

L’espluga de francoli (3750 inw.; ruim 400 m) ligt 42 km. noordelijk van tarragona, aaneen zijweggetje van de N240 naar Lerida, vlak bij Montblanch en Poblet. Hier ontspringt het riviertje de Francoli. Er zijn enkele kuuroorden met geneeskrachtige radiumbronnen, waarvan de bekendste Las Masias is Prachtige omgeving met dichte wouden en talrijke bronnen en grotten. Het stadje werd in de 11e eeuw gesticht en bevat nog enkele oude gebouwen; de ruines van een kasteel van de tempelieren, de vroeg gotische kerk San Miguel en het 14e eeuwse hospitium. Er zijn afgezien van de kuuroorden verscheidende hotel en pensions. Met kerstmis wordt in een van de grotten een heel in heel Catalonie beroemd kerstspel opgevoerd, een Pessebre Vivent.

Figueras. (ruim 33.000 inw.) gelegen aan de grote weg Perpignan-Barcelona is de is de hoofdplaats van de streek Hoog-Ampurdan. Op 11 mei 1904 werd de grote surrealistische schilder Salvador Dali er geboren. Bezienswaardigheden zijn: de citadel, het massieve 18e eeuwse, vijfhoekige Castillo de San Fernando, dat de hele stad beheerst; de parochiekerk San Pedro, 14e eeuw; het Museo del Ampurdan en vooral het Museo Dali, dat een zeer groot aantal van de mooiste werken van de schilder is ondergebracht. Het museum is ondergebracht in het modernistische vroegere gemeentetheater. Open van 11.00-12.30 en van 16.30-19.30 uur. Dinsdag gesloten. Er is ook een interessant museum van oud speelgoed, Museo de Juguetes. Donderdags is er een openluchtmarkt in Figueras.
Gerona. (ca. 75000 inw.) is de hoofdstad van de gelijknamige provincie (450000 inw.) De stad ligt op ongeveer halverwege Barcelona en de Franse grens, op het punt waar de rivieren Ter en Onar samenstromen. De rivier de onar levers beslist het mest karakteristieke beeld van Gerona op, want de huizen van de oude stad zijn zo vlak aan het water gebouwd dat ze zich voortdurend in weer spiegelen. Er is geen fotograaf die verzuimd om daar een plaatje van te maken. Hospitalet Del Infante 32 km van Tarragona. Lang, breed zandstrand met heler water en een mooie omgeving. minder leuk is dat er vlakbij een enorme kerncentrale is gebouwd. Montblanch (5800 inw. 350 m.) 36 km. noordelijk van Tarragona aan de N240 naar Lerida, is een geheel ommuurd middeleeuws vestingstadje waarop we het mooiste uitzicht hebben als we uit de richting Lerida komen. De stadspoorten zijn gelukkig zo smal dat de weg om het stadje heen gelegd is, zodat het een waargenot is door de stille oude straatjes te wandelen.
Montserrat (150 inw.; 720 m) 60 km noordwestelijk van Barcelona, is ongetwijfeld het beroemdste klooster van Spanje, symbool ook van het geweldloze Catalaanse verzet tegen het regime van Franco. Door zijn unieke ligging tegen de gruwelijke, meer dan 1200 m loodrecht uit de vlakte oprijzende ‘getande berg’ bied een absoluut onvergetelijk schouwspel. Wagner liet zich erdoor inspireren voor het decor van zijn opera Pasifal. Het klooster is te bereiken met een treintje, met comfortabele bussen en natuurlijk ook met de auto. Maar ook al kunnen we met de auto helemaal boven komen, het is toch veel leuker om het laatste stuk met de luchtkabelbaan te doen, want dat is een adembenemende, letterlijk duizelingwekkende belevenis. We kunnen de auto dan het beste laten staan bij het stationnetje waar de trein aankomt. De Romeinen kenden de berg al als Mons Serratus, de Catalanen noemden hem ook wel Montsagrat, heilige berg. reeds in de 9e eeuw werd er een bedevaartkapel gesticht ter ere van een volgens de legende apostel lucas vervaardigd houten Mariabeeld, dat daar in 880 in een grot gevonden zou zijn, de zogenaamde Zwarte Madonna. In 1025 stichtte de abt Oliva van Ripoll het eigenlijke klooster, dat tot de orde van de benedictijnen behoorde. In de 13e eeuw werd het oorspronkelijke Romaanse bouwwerk verbouwd en uitgebreid tot een gotisch klooster en in 1410 werd het een onafhankelijk abdij. Eeuwenlang was het een bedevaartsoord, in de middeleeuwen werd het zelfs als de burcht van de heilige Graal beschouwd, en de kunstschatten en onvoorstelbare rijkdommen stapelden zich op tot in 1812 alles door de Franse troeppen van Napoleon verwoest en geplunderd werd. De Carlistische oorlogen, een paar decennia later, deden de rest.
Het gebouwencomplex dat we nu zien dateert dan ook grotendeels uit de 19e en 20e eeuw. Het indrukwekkendste gedeelte is het voorplein met op de achtergrond die machtige getande berg. Links van het plein zijn nog wat restanten van het oude gotische klooster te zien met een deel van de gerestaureerde kloostergang. Aan de andere kant verheft zich de imposante gevel van de nieuwe klooster, waaraan in 1765 werd begonnen, die daarna gedeeltelijk werd verwoest en pas in deze eeuw werd voltooid. Langs een mooie kloosterhof komen we bij de basiliek, die oorspronkelijk uit de 16e eeuw dateert, in renaissancestijl gebouwd is, maar in de 19e eeuw radicaal werd verbouwd. Daar boven het hoogaltaar troont La Moreneta, het van ouderdom en duizend aanrakingen van bezweten handen zwart geworden Mariabeeld, dat overigens niet door de apostel lucas is gemaakt en zelfs niet in 880 in een grot gevonden werd, maar uit de 12e eeuw dateert, wat evengoed een respectabele ouderdom is. bij het klooster behoren nog een reusachtig bibliotheek met bijna een half miljoen boeken, waaronder kostbare handschriften en incunabelen; enkele museumafdelingen; een eigen drukkerij en uitgeverij en natuurlijk de beroemd, uit de 13e eeuw stammende Escolania, de religieuze zangschool, een van de oudste ter wereld, waarvan het leerlingenkoor enkele malen per dag optreedt. Waarschuwing: op de berg niet buiten de aangegeven paden gaan. Het beklimmen van de rotsformaties zonder enige nodige kennis en het vereiste materiaal is levensgevaarlijk!
Palafrugell. (17.500 inw.) ca. 35 km. oostelijk van Gerona; is een bedrijvig stadje met een gotische kerk en resten van oude stadsmuren, maar het is toch de laatste tijd vooral belangrijk verkeers knooppunt voor de drie badplaatsen die elk op 3 a 4 km. liggen: Calella, Llafranch en Tamariu. Naar die twee eerste voert een korte vierbaansweg. van de drie vind ik Calella het aardigst, met zijn kleine intieme strandjes en witte arcadehuisjes. Pas vooral opdat u in Calella niet verwart met het ongeveer 75 km. zuidelijk gelegen Calella (de la Costa), dat aan de costa de maresma bij Barcelona ligt, want dat is haast een Duitse enclave in Spanje. Tamriu heeft prachtige kreken en grotten, en ook Llafranch is een aardig, wit dorpje met een vrij groot zandstrand. Er zijn hier geen grote hotelconcentraties en daardoor hebben alle drie de plaatsen hun schilderachtig intimiteit weten te behouden. Palamos (13000 inw.) enkele km. zuidelijk van Calella, is een tamelijk grote vissers plaats met een druk, levendig centrum, en 14e eeuwse kerk, een klein museum, gezellige bars en restaurants, een mooie zeeboulevard en een brede zandstrand van ruim 1 km. lang. Kreeg enkele jaren geleden de Nationale Prijs voor het Toerisme.

Pals. (1700 inw.) 45 km. oostelijk van Gerona aan de weg van Bagur, is een merkwaardig oud stadje met een ommuurd middeleeuws centrum, Romaanse kerk, wachttoren, mooie oude straatjes en hoeken. Het geheel is zorgvuldig gerestaureerd, net een soort Carcassonne, maar dan in het klein. Even buiten het dorp liggen de tuinen van de beeldhouwer Antonio Macia, met zijn bizarre beeldden en stenen monsters.
Ripoll. (11700 inw.; 680 m.) 110 km. noordelijk van Barcelona aan de N152 naar Puigcerda-Frankrijk, is een mooi Pyreneeenstadje, maar het is toch vooral de stad van het klooster van Santa Maria. In 879 werd dit benedictijnsklooster gesticht. De stad, die toen op de grens van twee beschavingen lag, het christendom en de islam, werd hierdoor een belangrijk cultureel centrum, vooral onder de abt Oliva, die ook het klooster van Montserrat stichtte. De bibliotheek van Ripoll was een van de rijkste van de christelijke wereld, waarin vooral veel klassieke werken voor het nageslacht behouden zijn gebleven. Later, na de 12e eeuw, nam Poblet de culturele en politieke rol van Ripoll over. de oorspronkelijke klooster- kerk dateert nog uit de 9e eeuw, maar wed in later eeuwen sterk verbouwd en vergroot en in 1835 grotendeels vernield. later vonden ingrijpende restauraties plaats en alleen het westelijke portaal is nog authentiek. Het opmerkelijkst is de grote rijkdom aan beeldhouwwerk van portaal en gevel, dat verschillende episoden uit de bijbel weergeeft. Erg mooi zijn ook de zeer harmonieuze kloostergangen en de merkwaardige klokkentoren. Rosas. (12000 inw.) 15 km. oostelijk van Figueras. Dit eens door Griekse zeevaarders van het eiland Rhodos gestichte havenstadje, dat de hele Baai van Rosas beheerste, is nu een gigantische concentratie van hotel en flatgebouwen, en een mooi, 4 km. lang zandstrand, maar dat is nu juist de oorzaak van al die drukte. Er is ook een Parque arqueologico, dat zich met het Santa Maria klooster in de oude, nog door Karel V gebouwde citadel bevindt, met resten van de oorspronkelijke Griekse haven.
San Feliu de Guxols (17000 inw.) 35 km. zuidwestelijk van Gerona aan de Costa Brava, is een vrij grote, drukke badplaats die ondanks het massatoerisme nog veel van haar oude charme heeft weten te behouden. De stad is al vrij oud, werd in de 10e eeuw gesticht, in de buurt van een benedictijnenklooster,waarvan we even buiten de stad aan de weg naar Tossa nog de ruines kunnen zien. Er is daar ook een 17e eeuwse stadspoort. San Feliu heeft verder een erg mooi aangelegde, eindeloos brede en lange wandelboulevard met veel terrassen, die de voorbijgangers haast dwingend uitnodigen om alle ellende van de wereld langdurig en comfortabel te vergeten, een mooi zandstrand en een restaurant dat Amsterdam heet. er is ook nog een klein museum en een arena voor stierenvechten. In de omgeving groeien veel parasolpijnbomen en er is alle gelegenheid tot wandelen.

Sitges. (ca.13000 inw.) 37 km zuidelijk van Barcelona aan de Costa Dorada, is evenals blanes aan de Costa brava een van die traditionele badplaatsen die, voordat de grote toeristenstroom losbarstte, al decennia lang bij de Barcelonezen zelf in de mode waren. Iets van de oude sfeer is nog blijven hangen. De plaats heeft een immens lang en breed strand, waarlangs een grote, deftige zeeboulevard loopt, met monumentale trappen en balustrades, en hier en daar nog een gek, ouderwets hotel of een mooie villa van rond de eeuwwisseling. daarachter ligt een erg mooi oud stadje met witte straatjes en pleintjes, een beetje Ibiza-achtig hier en daar. ‘s avonds is het daar een enorme drukte, want die straatjes zijn vol met pubs, bars, restaurants en boetieks. Afgezien daarvan zijn er, vlakbij de barokkerk, die het hele stads en straatbeeld beheerst. Beroemd is in Sitges de viering van Corpus Cristi, de eerste donderdag van juni. De hoofdstraten worden dan met ware bloemtapijten overdekt.
Santa Creus 25 km. noordelijk van Tarragona, is na dat van Poblet het belangrijkste klooster van Catalonie. Het werd in 1157 door cisterciënzers uit Toulouse gesticht. Tegenwoordig wonen er geen monniken meer. Er is, net als in Poblet, een groot plein, de Placa Sant bernat Calbo, waaraan de kerk, met sobere façade en achthoekige koepeltoren en het vroegere paleis van de abt liggen. Rechts van de kerk komen we in de grote gotische kloosterhof, die bijzonder mooi is, evenals de iets oudere marmeren fontein. In de kerk liggen ook Aragonese koningen begraven. Prachtig is de ruime, lichte kapittelzaal met haar eenvoudige, zuivere bogen. In de zomermaanden, van half juli tot eind augustus, wordt er elke zaterdag een internationale serie concerten van klassieke muziek gegeven, de Dissabtabtes Musicals.
Tarragona. (113000 inw.) de hoofdstad van de gelijknamige provincie (450000 inw.) is een mooie, typisch mediterrane havenstad, centrum van een befaamd wijnbouwgebied; een stad ook met een rijke, heel oude geschiedenis, waarvan de overblijfselen nog overal zichtbaar zijn.

Torroella de Montgri.(6300 inw.) 26 km. oostelijk van Gerona, ligt in een prachtige, woeste omgeving en wordt geheel beheerst door zijn op lugubere kale berg gelegen kasteel, dat uit de 13e eeuw dateert. Er is een laatgotische, 16e eeuwse parochie kerk en er zijn een paar kleine, mooi gerestaureerde Renaissancepaleizen, zoals palacio Solterra en El Mirador. Er is ook een mooie Placa Major met arcaden. Torroella was vroeger, toen de monding van de rivier de Ter nog niet verzand was een haven.

Tossa (de mar) (2600 inw.) ca.40 km. zuidelijk van Gerona aan de Costa Brava, werd eens door Marc Chagall, die er in de jaren”30 woonde, het Blauwe paradijs noemde. Toen was het er nog stil. Nu is het in de zomer een van de drukst bezochte badplaatsen, maar het is nog steeds erg mooi, middeleeuws centrum waarvan de 12e eeuwse torens en muren tot op het strand zelf staan.
De stranden van Benidorm

Benidorm is eigenlijk verdeeld in 2 delen. Het "oude" gedeelte en het "nieuwe" gedeelte. De beide gedeelten scheiden zich door de uitstekende rots in het midden, waar het "balkon van de middelandse zee"
Playa de poniente
Dit is het strand in het oude gedeelte. Beide stranden lopen trouwens geleidelijk af in zee. Ideaal dus voor kleine kinderen en mensen die niet kunnen zwemmen. Aan het playa de poniente loopt ook een boulevard. Deze is vrij smal in vergelijking met het nieuwe gedeelte. Wel is deze boulevard voorzien van prachtige palmbomen. Het strand is hier veel breder dan op het playa de levante. Op verschillende plekken op het strand zijn volleybalnetten opgehangen.

playa de levante
Dit strand ligt in het nieuwe gedeelte. Bij het gedeelte waar wij vaak lagen (tegenover de Beach rock) waren er veel rotsen in zee. Zeer vervelend, want je kon niet even snel de zee in lopen. Het beste is dat je met waterschoenen of slippers het water in gaat om ongelukken te voorkomen. Dit strand is een stuk smaller dan het playa de poniente. Aan dit strand loopt een mooie boulevard die 's avonds prachtig verlicht is. Daar weer aan grenzen leuke souvenierswinkels, restaurants en barretjes. Heel gezellig om aan de boulevard uit eten te gaan met uitzicht op zee. Overdag kan je waterskien, op de banaan of je kan een waterfiets huren voor 1500 peseta's per uur.
Winkels
In Benidorm zijn wel 1500 winkels! Genoeg te winkelen dus. Er is voor ieder wat wils. Ontzettend veel souveniers winkels uiteraard. Wat opvalt is dat er relatief veel speelhallen in het oude gedeelte waren. Aan een van de grootste straten van Benidorm, de avenida del mediterraneo vind je veel winkels. Bekende winkelketens als Lacoste, Kickers en uiteraard McDonalds en de Pizzahut zijn hier vertegenwoordigd.
Hieronder zie je de avenida de las antillas. Een vrij brede winkelstraat met een heuse Nike-shop. Verder is deze straat bijna helemaal volgestopt met terrasjes. Vooral 's avonds heel gezellig.
Het leven begint zowieso veel later in Spanje. Mensen gaan vaak pas eten rond een uur of tien 's avonds. daarna gaan ze vaak nog eventjes winkelen. De meeste winkels in Benidorm zijn 's avonds open tot ong. elf a twaaf uur.
Aan de boulevard vind je vooral souvenierwinkels en restaurants. Wat zeer geliefd en bekend is in Benidorm zijn de todo 100 winkels. Deze winkels hebben alleen artikelen die 100 peseta (ong. f 1,32) kosten. Vaak zijn deze winkels klein en zijn ze helemaal volgepropt met artikelen. Zeer moeilijk dus om daar fatsoenlijk je inkopen te doen. Deze winkels kan je het beste 's ochtends bezoeken, omdat het dan niet zo druk is.
Wij hebben 2 Mcdonalds ontdekt en 3 Burgerkings. Da's toch een aardig gemiddelde voor een stad als Benidorm? Voor mensen die van winkelen houden, is Benidorm van harte aan te bevelen. Je ontdekt iedere keer weer een nieuw winkelstraatje!
Restaurants
In Benidorm heb je genoeg keuze om uit eten te gaan. Voor ong. 1000 peseta per persoon kan je al goed uit eten. Exclusief drinken uiteraard. Als je er voor kiest om in een restaurant te gaan eten die aan de boulevard ligt dan betaal je meer. Hoe verder je van de kust komt, des te goedkoper wordt het eten.
Enkele goede restaurants waar je genoeg te eten krijgt? Ten eerste De Blauwe Walvis. Dit restaurant wordt gerund door een Spanjaard, maar hij spreekt goed Nederlands. Ook zijn (veelal) Spaanse bediening probeert een goed woord Nederlands te spreken. De bediening is goed en vriendelijk en het eten is lekker en genoeg. Als we in Spaanse restaurants gingen eten, kregen we vaak niet veel op ons bordje.
Het volgende restaurant wat aan te bevelen is, is de Bop. Dit typische Nederlandse cafeetje serveert ook heerlijk eten. Vooral de kipsate is goed. Mooi uitzicht op de waterski-baan. Uiteraard Nederlandse bediening.
De Limburger was ook niet slecht, maar vandaag (25-6-01) kreeg ik een mailtje van dhr. Baars dat de Limburger overgegaan is in Engelse handen. Dus helaas niet meer aan te bevelen. Ook heeft H. Baars nog meer tips voor ons! het (Hollands)restaurant ´T Oventje, C/.Gerona Edif."Los Pinos te Benidorm tegenover Cafe de Kroon, het eten is er altijd perfect en betaalbaar. Dit restaurant is zeer aan te bevelen. Ik heb er zelf nog nooit gegeten, maar als ik weer in Benidorm ben, zal ik dat zeker doen! Leo, het zou mooi zijn als je mij een menu-kaart op kunt sturen!!
Als je van de Spaanse keuken houdt, dan zul je waarschijnlijk van vis houden. Wij zijn daar niet zo'n liefhebber van, dus daarom aten we vaak bij Nederlandse restaurants. We hebben maar een paar keer bij een Spaans restaurant gegeten. Vooral aan de boulevard heb je veel Spaanse restaurants die paella en andere visgerechten serveren.
En niet te vergeten. Voor de fastfood-liefhebbers onder ons. McDonalds, Burgerking en de Pizzahut zijn ook goed vertegenwoordigd in Benidorm.
Oplichters
Ook in Benidorm maken slimme criminelen gebruik van de vaak "domme" toeristen die snel hun geld willen uitgeven. Zo zijn er in Benidorm veel bendes actief in het zogenaamde "balletje, balletje" Deze vorm van oplichting werkt als volgt.
U word uitgedaagd om mee te doen aan een spelletje. Onder 1 van de 3 halve aardappels ligt een piepklein balletje. Uw gastheer husselt de uitgeholde aardappels door elkaar heen en vraag u waar het balletje onder ligt. Vaak laat hij expres zien waar het balletje onderschiet. Nu probeert hij u over te halen om minstens 10.000 peseta's in te zetten om dat te verdubbelen. Het enige wat u hoeft te doen is de juiste aardappel raden, waar het balletje onderligt. Het lijkt makkelijk, maar de gehaaide oplichter heeft het balletje allang weer onder een andere aardappel geschoven. U ziet het niet. Deze oplichter werkt niet alleen. Doorgaans zijn met een groep van ongeveer 10 a 12 personen. 4 a 5 personen staan op strategische plaatsen om de politie in de gaten te houden. Door elkaar te seinen en te waarschuwen kunnen zij uit de greep van de politie blijven. De overige bende-leden (vaak ook vrouwen) zijn verkleed als argeloze toeristen en staan altijd om het spel heen. De oplichter die het spel speelt laat hen ook vaak meespelen en (uiteraard) winnen zij vaak wel. Natuurlijk verliezen ze soms ook wel om het spel echt te laten lijken. Wees gewaarschuwd!! Dit spel wint u NOOIT! Al zou u de goede aardappel raden, ze gaan er als een haas vandoor MET uw geld!!
Wij hebben dit meermalen vanuit ons appartement mee mogen maken en al die keren is er echt niemand geweest die dit spel ooit won. Vooral Engelse toeristen trappen in dit spelletje. Normaal gesproken wordt u ook gewaarschuwd door uw reisorganisatie.
Op het plaatje hiernaast ziet u de oplichters aan het werk. De man die het spel speelt zal er nooit alleen staan. Altijd, maar dan ook altijd zullen er ong. 4 a 5 mannen of vrouwen om hem heenstaan. Handlangers dus.
Excursies
In Benidorm heb je ontzettend veel mogelijkheden om excursies te doen. Je kan bijvoorbeeld een jeep-safari doen, een twingo-tour, een dag naar Alicante, mountainbiken en nog veel meer! Echt te veel om op te noemen.
Wij hebben een excursie gemaakt naar een dorpje in de bergen, Guadelest genaamd. Dit is een piepklein dorpje hoog in de bergen. Heel erg mooi om te zien. Daarna gingen we nog naar de watervallen vlakbij Guadelest. Hier mocht je een tijdje zwemmen tussen de watervallen. Ook heel leuk! Mocht ik je een excursie aan mogen raden, dan is deze er 1 van. Over de jeep-safari hoorden we ook heel veel positieve geluiden. Kennissen van ons hebben dit ook gedaan en die waren er enthousiast over. Ook kan je met de boot naar het eiland dat voor de kust van Benidorm ligt. Dit is op zich niet zo spectaculair omdat er op dat eiland niets te beleven is. Allemaal rotsen. Wel is er een klein restaurantje waar je wat drinken of een ijsje kan kopen.
Ook hebben we een dag een mountainbike gehuurd om Benidorm te verkennen. Dit is echt aan te raden. Zo kom je overal makkelijk bij en kun je Benidorm op je gemak verkennen. Kijk wel uit voor het verkeer, want de Spanjaarden zijn niet zo goed in verkeersregels. Een zebrapad bijvoorbeeld kennen ze wel, maar als je het mij vraagt denken ze allemaal dat je dan gas bij moet geven.
Discotheken
In Benidorm zijn er eigenlijk maar 2 echt grote discotheken. Tenminste in het nieuwe gedeelte waar wij waren. Dit zijn de Ku en de KM discotheken. Uiteraard zijn er veel meer discotheken maar dit zijn bijna allemaal Engelse discotheken.
Beide bovenstaande discotheken zijn schrikbarend duur. Wij hebben bij de Ku even op het terras gezeten en waren voor 3 cola, direct al 1500 peseta kwijt. Da's omgerekend ongeveer 20 gulden. En volgens onze hostess was de entree ongeveer 3000 peseta's.
Wil je naar een discotheek en geen of zeer weinig entree betalen, dan moet je naar een Engelse discotheek. Het enige nadeel dat daaraan kleeft is dat je je de hele avond ergert aan stomdronken Engelse jongeren. Maar goed, dat doe je ook wel buiten de discotheek want de Engelsen staan met stip op 1 als het gaat om meest vervelende toeristen in Benidorm.
3 jaar geleden waren wij naar de Square geweest. Dat was ook een Engelse discotheek. Voor 2000 peseta's entree kregen wij een gratis t-shirt, mochten de hele avond gratis drinken en gratis hamburgers. Dat is nog geen 28 gulden! Helaas was deze discotheek dit jaar verdwenen (kon vast niet uit!) en hadden ze er nu een nieuwe discotheek genaamd the underground van gemaakt.
De zee
Het water is altijd heerlijk warm in Benidorm. in het hoogseizoen ongeveer 23 graden. Helaas liggen er nogal wat rotsen in het water. Dit is vooral zo in het nieuwe gedeelte van Benidorm. Zonder waterschoenen of slippers het water ingaan is niet aan te raden.
Het water is ontzettend helder. Je ziet de visjes om je heen zwemmen. En als je met je duikbril onder water kijkt, kun je heel ver kijken. Verderop zwemmen grotere vissen, maar die doen niets. Ze zijn banger voor jou dan jij voor hen.
Er waren een paar dagen dat wij er waren dat er ontzettend hoge golven waren. Er gold toen een rode vlag (niet zwemmen) en er werden zelfs mensen van een waterspeeleiland gehaald. En dat gewoon op een hete zomerdag in augustus!
Het mooie van de zee in Benidorm is, is dat het langzaam afloopt. Je kan wel tot 50 meter de zee in, zonder dat je hoeft te zwemmen. Ideaal dus voor mensen die niet kunnen zwemmen of voor kleine kinderen.
Met de kinderen op vakantie.

Stel ook zelf je vakantievragen aan Arjan Calkhoven via vakantiedokter@samenopvakantie.nl.

1. Zijn de medicijnen die je in het buitenland kan krijgen dezelfde als hier in Nederland?
De middelen die hier in Nederland verkrijgbaar zijn, zijn vaak in het buitenland ook verkrijgbaar. Alleen de namen zijn verschillend. Naast de gewone naam hebben medicijnen echter altijd een stofnaam, die vertelt wat er eigenlijk inzit. Die stofnaam staat ook op de verpakking en is in het buitenland dezelfde als bij ons.

2. Kan mijn baby in Nederland in een campingbed in de tent slapen?
In de zomer is dit geen probleem. Zorg wel voor lekker warm beddengoed. Let op optrekkende kou, dus geen matras direct op de grond leggen, maar een goed campingbedje meebrengen. Baby's die astmatisch zijn kunnen beter niet in een te vochtige omgeving slapen. Het is dan verstandiger om te kiezen voor bijvoorbeeld een caravan of huisje. Iets anders om in de tent goed op te letten is het voorkomen van muggenbeten. Voorzie het campingbedje van een klamboe!
3. Hoeveel koorts mag mijn kind hebben voordat ik naar een dokter moet gaan?
Het is meestal niet de hoogte van de koorts, maar de mate van ziek zijn die bepaalt of u naar de dokter moet gaan. Belangrijke graadmeters zijn of uw kind gewoon doorspeelt, of het eet en drinkt, of het reageert op prikkels en of u contact met uw kind hebt. Raadpleeg in ieder geval een arts als uw kind veel overgeeft of veel diarree heeft, niet reageert op prikkels, of alleen maar slaapt of slap is, onafhankelijk van zijn of haar temperatuur. Vooral in warme landen is het verder erg belangrijk dat uw kind genoeg drinkt - zeker als het koorts of diarree heeft - en dat u hem of haar niet te warm aankleedt en niet in de zon laat spelen.

4. Hoe lang mag een klein kind achter elkaar in de rugdrager?
Het is moeilijk om hier een richtlijn te geven. Het hangt af van de omstandigheden. Let vooral op het volgende: zit uw kind comfortabel, worden er geen ledematen afgekneld? Is het niet te koud of te warm? Controleer regelmatig en laat uw kind geregeld een kwartiertje de benen strekken.
5. Is de behandeling door artsen in het buitenland meestal dezelfde als hier in Nederland?
Dat hangt er vanaf over welk "buitenland" we spreken. Met andere landen in Europa zijn de verschillen kleiner dan bijvoorbeeld met landen in het Verre Oosten. In het algemeen geldt dat de Nederlandse huisarts minder snel naar een medicijn zal grijpen, om het kind de kans te geven zélf over de ziekte heen te komen. Als u in het buitenland naar een dokter moet en hij schrijft u iets voor, vraag dan in ieder geval naar de reden van het voorschrijven van het medicijn, de werking ervan en de noodzaak.

6. Hoe moet ik mijn baby voeden als de tijdszones op een intercontinentale vlucht steeds verschuiven?
Het antwoord op deze vraag hangt af van hoe u uw baby nu voedt. Voedt u uw baby wanneer hij of zij daarom vraagt dan moet u dat blijven doen. Wanneer de baby langer wakker is, zal die dus vaker om eten komen. Wanneer u uw kind op vaste tijden voedt zou ik zeggen: laat uw kind gedurende de reis zelf aangeven wanneer het honger heeft en dus gevoed wil worden. Begin dan in het land van aankomst weer meteen met het oude patroon, maar laat geen grote gaten vallen waarin u uw baby niet voedt. Zeker in warme landen heeft een kind extra vocht nodig. U kunt dan af en toe opgewarmd mineraalwater tussendoor geven.
7. Wat moet ik doen als mijn kind door een bij of wesp gestoken wordt?
Over het algemeen is er geen reden tot paniek. Op de plaats van de steek kunt u koude kompressen leggen, talkpoeder gebruiken, of eventueel een jeukstillend middel. Als u al weet dat uw kind een allergie voor wespen- of bijensteken heeft moet u direct een arts waarschuwen. Verschijnselen van zo'n allergie kunnen zijn: zwelling of uitslag over het hele lichaam en dus niet alleen op de plek van de steek, moeite met ademhalen en soms zelfs bewusteloosheid. Dit komt echter maar zelden voor. Heel belangrijk is dat u bij een steek in de hals of zelfs in de mond of keel onmiddellijk een arts raadpleegt.

Vragen aan de vakantie dokter:
Is het waar dat kleine kinderen van buitenlands eten sneller ziek kunnen worden dan volwassenen?
Nee, maar dit wordt vaak gedacht omdat kinderen -door allerlei oorzaken- vaker diarree hebben dan volwassenen. Niet van buitenlands eten, maar wel van slecht verhit of bedorven eten kunnen zowel volwassenen als kinderen ziek worden. Let wel op het volgende: 'voedselvergiftiging' kan bij kinderen veel grotere gevolgen hebben, omdat ze meer risico lopen uit te drogen door diarree en braken. Zorg dus altijd dat uw kind genoeg vocht binnenkrijgt door het heel vaak kleine beetjes water te geven.
Is het gebruik van kinderslaapmiddelen aan te raden voor een lange vlucht. Zo ja, welk middel?
Echte kinderslaapmiddelen bestaan niet. Ik zou niet willen aanraden kinderen iets te geven om ze te laten slapen. Kinderen slapen vaak beter dan volwassenen in het vliegtuig, al was het maar omdat kinderen gemakkelijker kunnen liggen in een stoel. Wel is het belangrijk om uw kind op z'n gemak te stellen met vertrouwd speelgoed van thuis, knuffels e.d.

Loopt een kind een hoger risico voor tropische infectieziektes dan een volwassene?
Uiteraard zijn er in de tropen ziektes die hier niet bestaan, maar voor deze tropische infectieziekten lopen kinderen hetzelfde risico als volwassenen. Wel zou een kind wat makkelijker kou kunnen vatten in de tropen door grote temperatuurswisselingen bij gebruik van airconditioning. Let er dus steeds op dat een kind niet te snel afkoelt bij overgang van warmte naar kou.
Wat is precies een zonnesteek? Hoe herken je dat een kind een zonnesteek heeft?
Een zonnesteek ontstaat wanneer het lichaam z'n warmte niet meer kan kwijtraken. Dit kan ontstaan in een erg warme omgeving in combinatie met uitdroging en eventueel veel lichamelijke arbeid. De symptomen kunnen zijn: hoofdpijn, duizeligheid, spierzwakte, koorts, niet zweten aan het lichaam (maar wel aan nek en hoofd) en soms verwardheid. Bij een echte zonnesteek dient u onmiddellijk een dokter te raadplegen. Gelukkig komt het niet zo heel veel voor. Belangrijk is natuurlijk om het te voorkomen door uw kind niet te lang in een te warme omgeving te houden en niet te warm aan te kleden. En zorg altijd in de warmte dat uw kind voldoende drinkt, zodat het nog voldoende plast.
Wat kun je het beste doen ter voorkoming van muggenbeten? Is een klamboe afdoende, ook voor kleine kinderen. Of adviseert u een ander middel om muggen op een afstand te houden?
Er bestaat niet één middel waarmee uw kinderen gegarandeerd niet gestoken zullen worden. Het belangrijkste is om zoveel mogelijk muggenbeten te voorkomen temeer daar muggen ziekten over kunnen brengen. Gebruik bij het slapen 's nachts en overdag een klamboe van fijnmazig gaas. De effectiviteit van een klamboe neemt aanzienlijk toe wanneer deze is geïmpregneerd met een middel als permetrine (te koop bij kampeerzaken of drogist). Deze middelen doden de muggen wanneer ze op het net hebben gezeten. De muggesoort die malaria overbrengt bijt alleen 's avonds en 's nachts en 's ochtends vroeg, draag dus in ieder geval dan beschermende kleding. Vergeet hierbij de voeten en enkels niet. Dan zijn er nog de verschillende insectverdrijvende middelen: b.v. middelen die DEET bevatten. Maar helemaal afdoende is geen enkel middel (zie ook 'gezondheid' op deze site). Voorts is het belangrijk om te voorkomen dat muggen de slaapkamer inkomen en mochten ze er eenmaal zijn dan is het nog mogelijk ze te doden met insecticiden uit een spuitbus of aangebracht op de raamkozijnen of deurposten.

Bestaan er gidsen voor het praten met artsen in een buitenlandse taal?
Veel taalgidsen hebben een apart hoofdstuk over gezondheid. Hierin staan vaak zelfs hele zinnen vertaald die u nodig kunt hebben bij de dokter. Veel termen die u zou willen gebruiken staan ook in gewone woordenboeken.Verder hoeft u zich geen zorgen te maken dat u de buitenlandse taal niet spreekt. U kunt een arts met wijzen en gebaren vaak duidelijk maken wat er aan de hand is en bovendien kan hij veel duidelijkheid krijgen door uw kind te onderzoeken.
ouders vertellen
Zorgeloos genieten in een huurtent
Richard (32) en Paulien (34), Merle (4) en Mandy (2)

Richard en Paulien zochten een alternatief voor het bungalowpark. Ze kwamen op het idee om te kamperen, zoals ze voor de geboorte van hun twee dochters Merle (4) en Mandy (2) deden. Een gehuurde tent met alle voorzieningen op een goede camping was een schot in de roos. "Ik zweer erbij," zegt Richard. "Op een camping heb je alle vrijheid. De kinderen liepen en fiets-ten overal lekker tussendoor. De oudste praat nu na bijna een jaar nog over de vakantie. De tent was leuk ingericht. Er waren aparte slaapgedeelten en achterin zat de keuken. Verder was alles er: van koelkast, koelbox, lamp tot en met bedden, parasol en hangmat. En natuurlijk hadden we stoelen en een tafel. Het enige dat we meebrachten was beddengoed, kleding en speelgoed. We huurden de tent via Canvas Holidays. Die had zogenoemde 'koeriers' op de camping. Zij regelden bijvoorbeeld, toen we niet tevreden waren over onze plaats, een andere tent. Binnen een halfuur was het voor elkaar, geweldig. Mijn broer vertelde me dat deze camping zo leuk was. Wij wilden graag naar dezelfde, maar dan wel in een gehuurde tent. De camping bleek in de Canvasgids te staan. Toen zijn we samen met een bevriend gezin en met mijn broer en zijn gezin hier naar toe gegaan. Onze kinderen hadden elkaar als speelkameraadjes. Daar hoefde je nauwelijks naar om te kijken. We zijn tijdens de vakantie de camping bijna niet af geweest. Er was een zwembad, golfbaan, tennisbaan en een speeltuin. 's Morgens haalden we verse broodjes in de kampwinkel. Meestal zaten we 's avonds gezellig met z'n allen voor de tent. Het was echt een relaxte vakantie."
ouders vertellen
Met een tweeling naar Andalusië
Naar het land van Sinterklaas

Met de geboorte van Joep en Yola 3 maanden geleden is ons leven drastisch veranderd. We zijn benieuwd in hoeverre een vakantie met twee baby’s mogelijk is. We kiezen het achterland van Malaga (Spanje), omdat het slechts 2 uur vliegen is en het er in oktober nog lekker weer is.

De vlucht heeft vier uur vertraging, maar we vermaken ons best op Schiphol. We rijden heen en weer tussen de vele verschoonplekken en strijken af en toe neer voor een hapje en drankje. Ik laat me nog even masseren voordat we de lucht ingaan. Na de bagagecontrole zetten ze het allebei op een schreeuwen zodat we meteen aan de slag moeten. Zittend op de grond maak ik met de thermosfles heet water en blikjes poeder snel de flessen klaar. Er staat al snel een menigte om ons heen die dit tafereel wel leuk vindt. De flessen zijn op wanneer we eindelijk opstijgen, maar zowel Joep als Yola hebben gelukkig geen last van de luchtdrukveranderingen. We komen tegen acht uur aan en Yola is dan flink over haar toeren. Het duurt lang voordat we de auto meekrijgen. De autostoeltjes blijken kinderzitjes te zijn, dus niet echt geschikt voor onze kleine baby’s. Pas de volgende dag lukt het ons de stoeltjes zo vast te zetten dat ze er een beetje in kunnen liggen.
Onderweg krijgt Joep zo'n vreselijke honger dat we halt houden bij een benzinestation. Net na 22 uur komen we aan in ons toeristendorp Villa Turistica de la Axarquia, vlakbij het bergdorp Periana. We hadden een tweekamerappartement besteld met twee babybedjes. We zijn zeer enthousiast als blijkt dat we een extra kamer hebben gekregen met twee eenpersoonsbedden. Joep en Yola gaan meteen in de foetushouding liggen zodat ze helemaal verdwijnen op de grote bedden. De twee badkamers lijkt ons wat overdreven, maar we zijn wel blij met de ligbaden. Het uitzicht is fantastisch. Omdat ons appartement hoog in de bergen ligt, hebben we ver zicht over de bergen en een mooi meer. We verheugen ons er nu al op om later aan de kinderen uit te leggen hoe een stuwmeer werkt.
De eerste nacht zet Joep het op een schreeuwen zodat we snel te hulp schieten voordat het hele dorp wakker wordt. De nachten daarna gaat het gelukkig goed. Overdag kunnen we veel meer ondernemen dan we hadden gedacht. Als vast ritueel duik ik elke dag het ijskoude water in van het zwembad en kom er pas na 40 baantjes weer uit. Heerlijk om even alleen te zijn zonder kinderen. Elke dag stappen we de auto in om de omgeving nader te onderzoeken. Het is er prachtig. Hoe meer je landinwaarts rijdt, hoe mooier de bergen en hoe rustiger het wordt. We ontdekken verschillende leuke Spaanse bergdorpen met authentieke centra waar slechts één auto tegelijkertijd door de smalle hellende straatjes kan rijden. Tijdens onze tochten gaan we uit eten bij leuke restaurantjes. Het is wel een voorwaarde dat we buiten moeten zitten, want onze brede wandelwagen is een groot obstakel. Bij de douane konden we immers ook al niet passeren zonder hulp. De ober hoort ons al snel aankomen, want de kinderen beginnen meteen te gillen als ze de auto uit zijn. We maken snel eten voor ze en over het algemeen lukt het om ze rustig te houden totdat we zelf snel hebben gegeten. En dan gaan we weer verder.
Mensen kijken nauwelijks op van ons. Soms trekken we wel de aandacht doordat we twee baby’s bij ons hebben. De vraag of ze van gelijk geslacht zijn, wordt regelmatig gesteld. We leren al snel te antwoorden met Nino en Nina. Choep - Joep blijkt nogal moeilijk te zijn in het Spaans - krijgt de meeste aandacht als hij huilt. Iedereen wil weten wat er met hem aan de hand is. Uiteindelijk leert een Spaanse dame een meestertruc. Door een bepaalde greep weet zij hem stil te krijgen. Dit is pas echt cultuuruitwisseling, waar we sindsdien nog graag gebruik van maken.
In huis liggen de kinderen meestal op een kleed. Ik schrik dan ook enorm als ik na een heftige regenbui een slang zie liggen in de deursponning. Sindsdien ben ik toch wat meer op mijn hoede voor gevaar.
We voelen ons echt thuis met z[base ']n vieren. De kinderen gedijen hier prima, want opeens lukt het om de acht voedingen per dag terug te brengen tot vijf. Een wereld van verschil. We kunnen ook veel meer van ze genieten nu we de tijd voor ze hebben. Ze beginnen elkaar echt te ontdekken en dat is een feest om mee te maken. Samen in bad is grote pret. Op de terugweg spreken we andere ouders met baby’s van dezelfde leeftijd. Net als wij zijn ze erg enthousiast over hun vakantie. De terugreis duurt lang. Opnieuw hebben we vertraging door mist op Schiphol. Het is nog maar de vraag of we zelfs wel kunnen landen. Geen prettig idee, omdat we niet al teveel eten voor de kinderen bij ons hebben. En we zijn al veel langer dan gepland onderweg. Gelukkig lukt het wel om te landen, met enige moeite overigens. Door de vertraging hebben we een nacht overgeslagen. Dat laatste deel zou ik niet graag overdoen, maar verder zou ik iedereen met kleine baby’s een dergelijke reis kunnen aanraden.
ouders vertellen
Een babytweeling in Noord-Spanje
Jikke (38) en Jos van Houdt (39), Julius (1) en Justine (1)

Terug naar hun geliefde vakantiebestemming Pals in Noord-Spanje wilden Jikke en Jos toen hun tweeling net een jaar oud was. "Rondom Pals kun je tal van leuke dagtripjes maken," vertelt Jikke. "We zijn ondermeer naar het strand van Tamariu geweest. Julius vond het zand maar niks en kwam niet van zijn handdoek af, terwijl Justine er juist lekker mee zat te spelen. Aan de kust bij Empurias liggen Romeinse opgravingen. Dat is met kinderen goed te doen. De dennenbomen en zee geven verkoeling. Ook zijn we naar Estartit en Playa de Aro geweest, waar we over de boulevard wandelden. We probeerden het zo uit te kienen, dat wij een terrasje konden pikken als de kinderen in hun buggy sliepen. We zijn ook een dag Barcelona ingegaan. Daar hebben we heerlijk gewinkeld in de 'Spaanse Bijenkorf',El Corte Ingles, waar we de kookafdeling en natuurlijk de kinderafdeling hebben afgestruind. Het dakterras was een prima plek voor het fruithapje van de tweeling.
Wij waren er in september, toen het niet zo warm meer was. Het enige waar ik op bedacht moest zijn, waren de smallere roltrappen en schuifdeuren. De dubbele buggy paste niet overal door. De tweeling vond alles prima. Op de terugreis hield ik ze vanaf de voorbank bezig met een voorstelling met dierenwashandjes. Dat was een succes."
Tips:

Babyspullen als luiers en dergelijke zijn volop in Spanje te koop, de potjes hebben een [OE]Spaanse smaak[base '].

Zorg dat je onderweg altijd 'water en een knabbel' bij je hebt.

Kies een appartement op de begane grond in verband met (gevaarlijke) balkons.
budgettips
Hoe kleiner hoe voordeliger
De allerkleinsten
Een van de redenen om juist de mooiste reizen te maken wanneer je kinderen nog klein zijn, zijn de kosten. Accommodatie kost voor de allerkleinsten vaak niets extra's, zelfs niet als er bedjes bij moet worden geschoven en jouw kotertjes heerlijk van het ontbijt mee zitten te eten. Wat de reis weer duurder kan maken is dat je als jonge ouders voor meer comfort kiest tijdens een vakantie met kinderen; een luxere bed & breakfast bijvoorbeeld, of een huurauto in plaats van het plaatselijke openbaar vervoer.

Peuters en groter
Vanaf het moment dat kinderen 2 jaar worden ga je betalen voor hun vlucht. Bij sommige maatschappijen is dat de helft van de prijs. Informeer van te voren bij het reisbureau of er op jouw vakantieland een luchtvaartmaatschappij vliegt die kinderen goedkoper meeneemt.

Attractieparken, zwembaden en dierentuinen zijn vaak tot het vierde jaar gratis. Daarna ga je een speciaal kindertarief betalen.
Inpakken voor de autoreis
Bedenk wat je in auto nodig hebt en houd dit apart van de grote bagage: een verschoontasje voor de baby, alles om een fles melk te maken, een schoon truitje en broekje voor als er iets mis gaat, eten, koekjes, fruit, snoepjes. Zorg ook voor een schone natte doek (in een plastic zakje) en een paar theedoeken om de ergste kliederboel schoon te maken.

Zorg voor plankjes waarop gekleurd en gepuzzeld kan worden en hang speelgoedzakken aan de achterkant van de voorstoelen. Je kunt ook een kratje met speelgoed in het midden van de achterbank zetten.

Er bestaan reiskoelkastjes, die zijn aan te sluiten op de sigarettenaansteker. Er zijn mensen die een kleine tv met videobanden op de achterbank installeren.
Zie verder de vakantiepaklijst op deze site.
Lange autoritten
Met de auto naar de vakantiebestemming
Een dag in de auto kan voor kinderen het best in stukjes worden gehakt. Vertel de kleintjes steeds weer wat voor leuks hun aan het einde van elk stukje te wachten staat. 'Nu gaan we rijden naar een speeltuin' of 'als we weer stoppen krijg je een ijsje'. In ieder geval moet je bij een lange autorit om de twee uur stoppen. Even met z'n allen naar buiten, spelen op een grasveldje, lekker picknicken en van de zon genieten en dan weer verder.

Zorg dat het in de auto niet te warm wordt. Air-conditioning is ideaal. Heb je geen airco zet dan een raam open (maar geen twee ramen, dan gaat het tochten) en zorg altijd voor schaduw op de achterbank. Dat kan met mooie raamschermen van de autoshop, maar ook met theedoeken. Als je de zijramen bedekt moet je wel twee buitenspiegels hebben. Houd met baby's in de gaten, dat ze in een warme auto erg kunnen zweten en misschien wel tweemaal zo veel moeten drinken als normaal

Ook kinderen worden vervelend van rommel dus probeer de auto netjes te houden. Als je zelf een goede bui hebt en af en toe een liedje zingt blijven zij ook veel langer lachen. Houd bij baby's rekening met de maximale tijd dat ze in de maxicosi mogen zitten. Vanaf de geboorte van een baby moet die tijd langzaam worden opgebouwd. Met een maand kunnen ze er misschien een halfuur aansluitend in zitten. Met vijf maanden is dat twee à drie uur.
Rondreis per auto
Wie een rondreis maakt en van plaats naar plaats rijdt zal aan het begin van elke dag goed over de dagindeling na moeten denken. De meeste kleintjes houden het als ze wakker zijn zo'n anderhalf uur achtereen uit in een autostoeltje. Baby's houden het meestal wat langer vol. Tel daarbij het slaapje in de auto op en je komt aan een maximale rijtijd van zo'n vier uur per dag. Het best kun je vertrekken als de baby- en peuteroogjes toe beginnen te vallen. De eerste één à twee uur schiet je dan lekker op.

Probeer niet te veel kleine bezienswaardigheden onderweg mee te pakken. Dat is vermoeiend en irritant voor iedereen. Tien keer per dag jassen aan, buggy's eruit en na vijftien minuten alles weer in de omgekeerde volgorde doen is heel verstorend. Kies liever twee goede bezienswaardigheden waar je langere tijd kunt blijven. Ruim hier tijd voor in, zodat je bij de hoogtepunten van de dag ook echt de tijd hebt. Voor een lekkere wandeling in een natuurgebied of een boottocht en om stil te staan bij alles waar je peuters door gefascineerd zijn.
Plezier op de achterbank
Baby's
Baby's zijn vaak urenlang tevreden, zolang de auto maar rijdt. Peuters en kleuters moeten afgeleid worden. Maak onderweg voor kleine kinderen zoveel mogelijk gebruik van 'natuurlijke afleiding'. Een landschap met koeien en paarden, molens en kastelen kan ze keer op keer in enthousiast geschreeuw do en uitbarsten. Vooral als je er een spelletje van maakt. Spelletjes als 'Ik zie, ik zie wat jij niet ziet', of 'wie telt de meeste rode auto's', werken meestal voor een tijdje.

Peuters en kleuters
Ook liedjes zingen geeft dolle pret, voor zo lang het duurt. Met kinderen van vier kun je woordspelletjes doen. Vraag voorbeelden aan de schooljuf; die heeft er tientallen.: wie ziet de paarden het eerst! Daar is wel voor nodig dat ze zelf naar buiten kunnen kijken. Een hoog autostoeltje is de oplossing. Als je lage autostoeltjes hebt is het misschien mogelijk om voor de reis een paar hoge stoelen van vrienden te lenen of om ze te huren.

Langs de autoroute
Langs de autoroute naar Frankrijk wordt gelukkig aardig wat afleiding voor kinderen geboden. Veel servicestations hebben een speeltuin. Ook als je geen speeltuin treft, maak dan toch een klein feestje van de stop. Een grasveld is goed genoeg om je lekker uit te leven. Neem een bal mee. Ga bijvoorbeeld één keer per dag feestelijk picknicken langs de weg. Met een kleedje op het gras, voor ieder een eigen bordje en een ijsje toe. Zing er met z'n allen een liedje bij en de vakantie is al begonnen.
Speelgoed
Goed speelgoed voor onderweg is kleurboeken, puzzels, plakplaatjes voor op de ramen, eventueel de game boy en voor de allerkleinsten een doosje met spullen om mee te rinkelen en rammelenVeel kleintjes vinden het geweldig om een eigen stuurtje te hebben en met papa of mama mee te rijden.

Het beste vertier is overigens muziek en verhalen. Haal verhalen op cassette of CD uit de bibliotheek of spreek thuis hun lievelingssprookjes in. Als je zelf tegelijkertijd je eigen muziek wilt draaien is een kinderwalkman de oplossing.

Koop goede autostoeltjes
Vergeet niet steeds weer de knopjes van de achterdeuren te sluiten. Denk nooit het zal wel loslopen want dat doet het niet. Kleine kinderen moeten natuurlijk altijd in een autostoeltje en nooit los op de achterbank. Koop een goedgekeurd autostoeltje met (oranje) ECE-keurmerk. Het 7-cijferige keurmerknummer moet beginnen met een 03 of 02. Koop een stoeltje dat past bij het gewicht van je kind (staat op het keurmerk aangegeven). Een stoeltje mag nooit op een voorbank waar een airbag in het dashboard zit.

Houd rekening met de maximale duur dat kleintjes in een autostoeltje mogen zitten. Met een maand kunnen baby's er misschien een halfuur aansluitend inliggen. Met vijf maanden is dat twee à drie uur. Om in het autostoeltje comfortabel te slapen zijn er aparte slaapkussens te koop. Gebruik voor kinderen die te groot zijn voor een autostoeltje (maar kleiner dan een meter vijftig) een zittingverhoger (met apart slaapkussen). Let nog eens extra op bij het uitstappen. Vertel ze op parkeerplaatsen en langs de weg, dat ze niet zomaar uitstappen. En houd de deuren gesloten totdat je ze zelf van de buitenkant openmaakt.
Laat slapende kinderen nooit achter in de auto
Als je even uit de auto móet, zet dan de auto in de schaduw, draai de raampjes open en houd zicht op de auto van een afstand.

Let op: airconditioning functioneert niet wanneer de motor uit staat.

Slapen overdag
Slaaptijden van kinderen kunnen de bewegingsvrijheid op vakantie aardig inperken. Vooral sommige combinaties van leeftijden, zoals een baby van een halfjaar en een peutertje van twee, met precies tegenovergestelde slaaptijden, zorgen ervoor dat je zowat de hele dag aan huis bent gekluisterd. Toch hoef je je hier misschien wat minder naar te richten dan je denkt.

Probeer je koters overdag eens op andere plekken dan in bed te laten slapen. Niet alle kinderen kunnen daartegen, maar kijk het aan en houd goed in de gaten of ze er ongelukkig van worden.

Baby's
De meeste baby's slapen goed in alles wat voortbewogen wordt: in een wandelwagen, een autostoeltje, in je armen, in een draagzak. Zelfs in een rugdrager sluiten ze al snel hun ogen als het slaapuurtje aanbreekt. Of een baby vaste slaaptijden nodig heeft hangt af van het kind zelf en van wat hij of zij gewend is. Maar ook als jouw baby een heel vast slaappatroon heeft, hoef je op vakantie niet te krampachtig aan die slaaptijden vast te houden. Je zult nog verbaasd staan over de flexibiliteit van zo'n hummeltje.
Peuters en kleuters
Als kinderen de babyleeftijd ontgroeien worden ze iets minder gemakkelijk met slapen, vooral het vaste slaapmoment wordt dan belangrijker. Toch willen ook twee- en driejarigen overdag nog wel eens op de raarste plekken in slaap vallen. In de auto slapen lukt de meeste grote kinderen wel. Daarom, als je van plan bent een stuk te gaan autorijden, doe dat dan wanneer je peuter aan zijn slaapje toe is.
Door warmte en veel nieuwe indrukken worden kleintjes vaak extra moe op vakantie. Je zult merken dat zelfs kleuters van vier en vijf jaar soms overdag best kunnen slapen. Laat ze eraan toegeven, want dan slapen ze ook 's nachts des te rustiger.

Slapen 's nachts
Apart slapen
Als je met meerdere kleintjes reist, probeer ze dan in verschillende ruimtes te laten slapen. Op vakantie kan er door extra onrust 's nachts nog wel eens eentje wakker worden. Eén wakende peuter in het holst van de nacht is dan genoeg. Vooral baby's laten zich gemakkelijk overal neerleggen, dus kijk of je je baby na het inslapen misschien kunt verplaatsen. Des-noods naar een gangetje of een badkamer. Je nachten zijn er een stuk rustiger door.

Houd het donker
Heerlijk die zomerdagen, maar dat vroege licht kan je kleintjes aansporen om reeds bij het ochtendgloren naast hun bed te staan. Probeer het slaapvertrek altijd donker te maken. Als dat niet lukt zet de kinderbedjes dan in het donkerste hoekje van de kamer en/of dek het gedeeltelijk af met een donkere doek (waar ze nog wel doorheen kunnen ademen).
Het bed
Een ledikant/babybed is beter dan een gewoon bed, zelfs als je kinderen daar thuis niet meer in slapen. Op vakantie wil je niet de hele avond naast het kinderbed blijven zitten en dan is het een fijn idee dat je koter niet zelf uit zijn of haar bedje kan komen.

Wie met de auto reist kan natuurlijk zelf een campingbedje meenemen, maar dat is niet altijd nodig. Sommige campings en de meeste huisjes en hotels hebben babybedjes staan. Reserveer het babybedje tegelijk met de kamer, want het aantal babybedjes is meestal beperkt. Als er alleen grote bedden zijn op het adres waar je overnacht is dat natuurlijk geen ramp. Schuif een bed tegen de muur en zet aan de andere kant een bank of stoelen. Beter nog is het om het bed uit de kamer te laten halen en alleen een matras op de grond te leggen voor je kind.

Hygiëne
Handenwassen!
Het kost een beetje moeite om op schone kinderhandjes te blijven letten, maar het is vooral op vakantie belangrijk om gezond te blijven. Voor het eten, snoepen en nadat ze lekker in het een of ander hebben zitten wroeten.

Schrammen en wondjes
In de warmte en onder minder hygiënische omstandigheden kunnen wondjes snel gaan ontsteken. Ga in zo'n geval altijd met je kind naar een dokter.
Artsen en ziekenhuizen
Het niveau van de medische stand in 'westerse' delen van de wereld, zoals Europa, Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland is vergelijkbaar met het Nederlandse niveau. Meestal kun je gewoon bij een arts op het spreekuur terecht zonder eerst een afspraak te maken. Informeer altijd van tevoren wat de kosten zullen zijn en vergeet niet een rekening te vragen in verband met de verzekering. Neem al was het alleen voor je eigen geruststelling- het telefoonnummer van je huisarts mee.

Medicijnen in de warmte
Mocht je kind medicijnen gebruiken, informeer dan bij je huisarts of de medicijnen goed blijven in de warmte. Pas op met paracetamolzetpillen bij warm weer. Als ze eenmaal gesmolten zijn kunnen ze hun werking verliezen. Als alternatief kun je gewone paracetamolpillen in kinderdosering gebruiken.

Typische vakantiekwaaltjes
Wagenziekte
Je zult maar peuter zijn en er last van hebben. Kleintjes hebben gelukkig zelden of nooit wagenziekte, behalve wanneer ze oververmoeid zijn of te weinig hebben gegeten. En er is een ding dat een overg eefpartij garandeert: een bochtig bergweggetje. Vermijd ze. Om een misselijk kind te helpen kun je het volgende doen: frisse lucht in de auto, niet schokkend rijden, laat je kind ergens op kauwen en geef een tabletje tegen reisziekte. Even uitstappen kan ook wonderen doen.

Diarree
Het meest voorkomende vakantiekwaaltje is diarree.Het gevaar zit 'm vooral in uitdroging. Laat je kindje altijd heel veel drinken. Daarnaast kan er een tekort aan zout- en andere mineralen ontstaan. Neem daarom sachets met zouten- en glucose mee. Geef dit opgelost in water vanaf de eerste diarreedag. Koop sachets met een lekker smaakje, anders gaat het er misschien niet in! Neem diarree serieus en wacht niet te lang met naar een dokter gaan (tot twee jaar na een dag dunne diarree, ouder dan twee jaar na twee dagen).
Teken
Teken komen in bosrijke gebieden voor en zijn soms overbrengers van ziektes. Onderzoek je kind regelmatig op teken en verwijder ze bij ontdekking meteen met een tekentangetje (drogist). Als voorzorgsmaatregel tegen teken kan antimuggencrème worden opgebracht.

Neem de zon serieus
Voorkom verbranding. Laat kleintjes altijd een hoed dragen en zorg ook voor bedekking van het nekje. Zoek een antizonnebrandcrème die de hele dag bescherming biedt en ook na het zwemmen nog werkt. Zelfs dan moet je meerdere keren per dag smeren. Als kinderen veel zweten of veel zwemmen verliezen ook waterafstotende crèmes in de loop van de dag hun werking. Als het toch mis is gegaan moet je de verbrande plekken langere tijd onder lauw water houden. Smeer de plekken in met verzachtende crème. Als de verbranding zo erg is dat er blaren op de huid komen, kun je beter even langs de dokter gaan.
gezondheid

Uit voorzorgVoor kleintjes moet je weer net even wat meer bij je hebben:- zout-en mineralenoplossing voor baby's/peuters/kleuters(bij diarree)- paracetamol pillen voor baby's/peuters en kleuters (bij hoge koorts)- een thermometer- zoutoplossing om de neus bij het vliegen open te houden, Otrivin, ook voor het open houden van de neus. Otrivin mag alleen in overleg met de arts gebruikt worden- kinderpleisters met grappige figuurtjes, leuk en troostend- zwaluwstaartjes (om grotere wondjes dicht te houden)- desinfecterende crème - een middel tegen wagen- en zeeziekte- en luchtziekte- middel tegen tandpijn- eventueel(extra) specifieke medicijnen voor je kindInformeer bij vakanties buiten (West-) Europa altijd even bij de plaatselijke GGD of voorzorgsmaatregelen nodig zijn.
Soort accommodatie

Verblijf op één plaatsLet bij de keuze van je accommodatie vooral op ruimte en in tweede instantie op aanwezige faciliteiten. Een hotel, hoe luxueus dan ook, is doorgaans niet handig. Een hotelkamer is meestal klein en er is zelden gelegenheid om water te koken op de kamer. Wanneer de baby slaapt zitten jullie elkaar op tien vierkante meter aan te kijken. Kies eerder voor een appartement of een huisje. De kosten zijn vaak hetzelfde en er is meer ruimte, je hebt meerdere kamers ter beschikking en je hebt een eigen keuken. Op doorreisAls je om de paar dagen op een andere plaats overnacht, zul je minder gemakkelijk een huisje of een appartement vinden. Denk steeds goed na over wat je nu eigenlijk nodig hebt. Ruimte is belangrijker dan bijvoorbeeld de aanwezigheid van een babybedje. Kinderen slapen prima op een matrasje op de grond. Het hoeft geen kostbare accommodatie te zijn. Een eenvoudig pension met een binnenplaats, een bed & breakfast met een tuintje zijn vaak de leukste plekjes. Het is aan te raden om voor een meer persoonlijke omgeving te kiezen. Bij een bed & break-fast bijvoorbeeld kun je beschikken over meer dan één ruimte. Omdat je bij mensen in huis bent krijg je bovendien veel eerder begrip en hulp van je omgeving.
eten en drinken

Gezond maar niet te moeilijk
Borstvoeding: de beste reishulp
Als het even kan, zorg dan dat je tijdens de vakantie nog borstvoeding geeft. Het is altijd bij de hand, in de juiste hoeveelheden, goed op temperatuur en bovendien heel hygiënisch. Je kunt de baby ermee troosten en in slaap sussen en hem of haar in de gekste omstandigheden voeden. Het kan heel goed zijn dat een baby meer dorst heeft vanwege de warmte. Geef dan geen voeding, maar opgewarmd, gezuiverd water uit een zuigflesje. Borstvoeding of niet, neem op vakantie ook wat poedermelk mee, voor het geval dat de borstvoeding ineens terugloopt (door alle veranderingen bijvoorbeeld).Vragen over kindervoeding?
Flesvoeding
Voor flesvoeding onderweg moet je altijd een bekertje melkpoeder, een thermoskan met gekookt water en een klein flesje mineraal water bij de hand hebben. Door het mengen van heet met koud water heb je in een wip de juiste temperatuur van de fles.Vaste baby- en peutervoeding.Wat grotere baby's en peuters gaan soms op vakantie moeilijker eten. Dit is meestal een gevolg van veranderde omgeving en extra onrust. Houd rustig het eetschema van thuis aan en verwacht -zeker de eerste dagen- niet te veel. Voor het gemak èn om er zeker van te zijn dat je kind de goede voedingsstoffen binnenkrijgt kun je een voorraad potjesvoeding van huis meenemen. Hoewel in de meeste Europese landen -en vaak ook daarbuiten- potjesvoeding te koop is, is het verstandig om toch wat vertrouwde smaken van thuis te gebruiken. Zorg dat wàt kinderen binnenkrijgen gezond is. Als ze geen groente en vlees willen eten zijn goede alternatieven voor een paar weken fruit, rozijnen, ei, babymuesli, noten, kaas en kwark. Een mooi substituut voor groente is groentesap. Veel peuters lusten wortelsap dus probeer dat eens. Als je kinderen bonen lusten is dat een goede vleesvervanger. Eventueel kun je kindervitaminen meenemen ter aanvulling.
Altijd opvolgmelk mee
Ook voor baby's die al gewone melk drinken is het raadzaam op vakantie een blik melkpoeder mee te nemen. In veel landen buiten Nederland is verse melk moeilijk verkrijgbaar en wordt gesteriliseerde melk verkocht.De smaak hiervan is anders dan wij gewend zijn. Bovendien bevat de opvolgmelk allerlei extra vitaminen en mineralen die je baby in een gewijzigde eetsituatie goed zal kunnen gebruiken.
Drinken
Eten mag af en toe worden overgeslagen, maar drinken niet. Het is altijd goed om peuters te leren water te drinken. Vooral op vakantie heb je daar profijt van, want water is altijd het eerste bij de hand. Draag altijd een fles mineraalwater bij je. Voor kinderen die echt geen water lusten kun je dan een klein flesje siroop meenemen om limonade te maken.
Tip:Laat je baby thuis al wennen aan de voeding die je voor de vakantie in je hoofd hebt, zoals babymuesli of specifieke potjesvoeding.
Huren of meenemen

Autostoeltjes(voor degenen die ter plekke een auto huren): Zijn bij de meeste autoverhuurmaatschappijen te krijg. Zeker in Europa en vaak ook daarbuiten. Reserveer de autostoeltjes wel al bij boeking vanuit Nederland, want soms moeten de stoeltjes van andere vestigingen komen. FietsstoeltjesNederland is hierin uniek. Fietsstoeltjes zijn vrijwel nergens ter wereld zomaar te huur. Echter, veel Nederlands-georiënteerde campings in Europese vakantielanden verhuren fietsen met prachtige kinderzitjes. Informeer bij de camping of het reisbureau voorafgaande aan de vakantie.BabyfoonDe babyfoons die in Nederland verkocht worden zijn afgestemd op Nederlandse frequenties. In sommige Europese landen, zoals bijvoorbeeld België zijn die frequenties vergelijkbaar met de Nederlandse. In veel andere landen echter niet en daar werkt je babyfoon dus niet! Een oplossing is dan om een babyfoon ter plekke te huren. Wel overal werken babyfoons die op radiogolven functioneren. BabybedNaar de camping zul je waarschijnlijk je eigen campeerbedje meenemen, maar op ander soort vakanties kun je gebruik maken van babybedjes die daar aanwezig zijn. Hotels, appartementencomplexen, bungalowparken hebben meestal meerdere babybedjes in huis die gratis verstrekt worden. Ook hiervoor geldt echter weer dat ze het best van te voren gereserveerd kunnen worden.
Raak elkaar niet kwijt

Kinderen kunnen snel in de massa verdwenen zijn. Spreek als ouders met elkaar af wie welk kind in de gaten houdt en verlies je kinderen geen seconde uit het oog. Wees streng. Zet ze desnoods op drukke momenten vast in een wandelwagentje, of aan een tuigje. Zorg in elk geval voor een identificatieplaatje voor je kinderen met hun naam, adres en telefoonnummer thuis en de gegevens van je vakantieadres (verander dit als je vakantieadres tussentijds wisselt). Zet er ook een telefoonnummer bij van familie/vrienden die thuis bereikbaar zijn voor het geval dat jij er nog niet bent. Je kunt hiervoor een metalen SOS-ketting kopen waar een papiertje met alle gegevens in gaat, of een plastic kokertjes uit de dierenwinkel waar je een opgerold papiertje met gegevens in kunt stoppen; waterdicht en lichtgewicht. Zo'n houder/kokertje ook met veiligheidsspelden aan hun ondergoed of zwembroek vastmaken. Vertel je kinderen waar het voor is, dan zullen ze er zelf voor oppassen om het niet verloren te laten gaan. Vertel je kinderen ook -als ze dat al begrijpen- wat ze moeten doen als jullie elkaar kwijt raken; 'naar iemand toegaan en vragen of ze je moeder opzoeken'. Dan hoeven ze niet zo te schrikken, maar kunnen ze zelf handelen.
Reisdocumenten

PaspoortOok een klein kind moet in een paspoort geregistreerd staan om de grens over te mogen. Daartoe moet je je kinderen laten bijschrijven in één van jullie beide paspoorten op het gemeentehuis in je woonplaats. Het is ook mogelijk de bijschrijving van kinderen in de paspoorten van béide ouders te doen. Dat kan zeker nuttig zijn, bijvoorbeeld wanneer jullie op vakantie moeten opsplitsen in geval van nood. Stel dat één van de twee ouders om wat voor reden dan ook versneld per vliegtuig naar huis moet. Dan kan de ander rustig met de kinderen nakomen. Het is tegenwoordig ook mogelijk een heus peuterpaspoort te laten maken, waar de visa inkomen. Zelf je paspoort laten stempelen is natuurlijk een hele belevenis. VisumEen visum moet voor kinderen apart worden aangevraagd. In Nederlandse paspoorten is een speciale pagina voor kinderen gereserveerd. Vraag bij de burgerlijke stand of ze de kinderen daar ook willen inzetten. VerzekeringKinderen kunnen vaak mee worden verzekerd op de polis van hun ouders. Maar vergeet dan niet ze bij te schrijven. Juist die kleintjes zijn vaak de brokkenmakers.
De vakantiepaklijst

Neem van alles (melkpoeder, potjesvoeding, luiers) in elk geval voldoende mee voor de eerste week. Totdat je gevonden hebt waar alles in je vakantieland te verkrijgen is. Als je twijfelt of het een en ander te krijgen is, kun je bijvoorbeeld informeren bij het verkeersbureau van je vakantieland. Kleding
Neem donkere kleertjes mee die niet snel vuil worden. Je hebt drie keer zoveel truitjes en T-shirts nodig als broeken en rokjes. Voor kleding is het handig te werken met het 'laagjes-principe'Dat betekent: neem dunne kleertjes mee die je als het koud is over elkaar heen kunt aantrekken. Multifunctionele doekenIets waar je niet op moet bezuinigen is slabbetjes. Je kunt van die witte stoffen luiers als slabbetjes gebruiken. Die zijn tenminste lekker groot. Stoffen luiers hebben bovendien nog veel meer toepassingsmogelijkheden, te weten: als gordijntje voor de autoramen, als handdoekje, als knuffeldoekje en - in noodgevallen - als luier. Ook van grote zachte doeken zou je er altijd een paar bij je moeten hebben. De kinderen kunnen erop slapen, mee knuffelen, op spelen en je kunt er schaduw mee creëren boven hun hoofdjes in de buggy. Huishoudelijke zaken
Knijpers, waslijn, waspoeder, stukje rubber om als wasbakstop te gebruiken, elektrische verloopstekkers, dompelaar, (reis-) waterkoker, wekker, zaklantaarn, maxicosi, buggy, rugdrager.
Speelgoed
Ballonnen, stickers, kleurpotloden, boeken, stripboeken, muziekcassettes of cd's, bellenblaas, een bal, kleine autootjes, lievelingspop/-knuffel, eigen dagboekje, (kinder)walkman.
Zon en zwemmen
Zwembroek, zwembandjes, waterschoenen, antizonnebrandcrème, T-shirts met lange mouwen, pet met oor- en nekflappen.
Toiletartikelen
Kindertandenborstels, kindertandpasta, nagelschaartje, alcohol, watjes, steriele gaasjes, washandjes, kleine handdoeken, luiers, zalf, babywipes, verschoonkleedje.
Insecten
Antimuggencrème, klamboe, (met permetrine) jeukstillende crème.
Eten en drinken
Zuigflessen of bidons, poedermelk, thermosfles, potjes babyvoeding, baby-muesli en voor de heenreis: snoep, koek, fruit, rozijnen, mineraalwater, vruchtensap, boterhammen.
Verder niet vergeten
Veel spenen en speenkettingen, houdertje met naam en adres, veiligheidsspelden, klein mesje en lepeltje, tape (om stopcontacten laag bij de grond af te plakken), vlakgom, grote elastieken, touw, plasticzakjes (groot en klein), kantoorartikelen zoals schaartje, pennen, plakband, paperclips, lijm, babyelastiek, naaigarnituurtje, tuigje, rol wc-papier, trappelzakje, oordoppen, draagdoek, zachte doeken, knuffellappen, telefoonnummers en adressen grootouders, zakdoeken, veel slabbetjes, regenkleding.